Ültessünk...


...zellert!

Ültessünk zellert!

Környezeti igény

Fejlődéséhez az optimális hőmérséklet 19 °C, de kelése 26 °C körüli hőmérsékleten a legjobb. Kezdetben érzékeny a hidegre, ám később, kifejlett állapotban, gumós korban a kisebb fagyokat elviseli. Az árnyékot, félárnyékot kevésbé tűri, ilyenkor termése megnyúlik. Sok vizet, rendszeres öntözést igényel, olyannyira, hogy a gyökérzöldségfélék közül a legtöbb vizet igényli. Tápanyagban gazdag talajra van szüksége, melyet ősszel készítsünk elő frissen szerves trágyázva, műtrágyákkal kiegészítve. Jelentős a káliumigénye, ami tárolhatóságát, fagytűrő képességét és betegség-ellenállóságát javítja.

Gumószeller, szárzeller, halványító zeller vetése

Apró magja miatt szaporításuk palántázással történik. A vetés jó minőségű közegbe, szaporítóládába történjen, vékonyan takarjuk és a kelésig ne hagyjuk kiszáradni. A palántanevelés ideje 10-14 hét is lehet. 4-5 lombleveles korban, május 15-25 között 40x40 cm-es tőtávolságra ültetjük őket. Az ültetőágynak ülepedettnek, sima felszínűnek és gyommentesnek kell lennie. Fontos, hogy a palánták ne kerüljenek mélyebbre, mint ahogyan a palántaágyban voltak.

Ápolási munkák

Az ültetést követő 2-3 hétben ügyeljünk, hogy a talaj ne száradjon ki. Emellett a talajt folyamatos gyomlálással és kapálással állandóan tartsuk tisztán és lazán, tápanyagtartalmától függően 2-3 alkalommal műtrágyázzuk! Védekezni kell kártevői (a talajban élő cserebogarak lárvái és a levéltetű) valamint betegségei (a zeller fómás betegsége és a zeller szeptóriás betegsége) ellen.

Betakarítás, szedés, tárolás

A betakarítás szeptember vége és november között történik. A nyár folyamán levelével együtt értékesítik, ősszel már csak a gumóját szedik fel és levél nélkül tárolják. Csak ép, egészséges, levelétől, gyökereitől megtisztított gumót szabad betárolni. Pincében, veremben, kiegyenlített hőmérsékletű kamrában +4 °C körüli hőmérsékleten 85-90 % relatív páratartalom mellett tavaszig tárolható.

FAJTÁK

Frigga

Középérésű, nagy termőképességű fajta. Gumója nagy méretű, gömb alakú, húsa főzés után is szép fehér marad. Lombja középerős, kékeszöld színű. Jól tárolható, friss fogyasztásra, tartósításra egyaránt alkalmas.

Maxim

Középérésű, jól tárolható, hosszú tenyészidejű fajta. Friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra, fagyasztásra ajánljuk. Fehér, ízletes húsát a főzésnél is megtartja. Üregesedési és elszíneződési hajlama csekély. Jól tárolható, friss fogyasztásra, tartósításra alkalmas.

Prágai óriás

Nagy termőképességű, középhosszú tenyészidejű fajta. Levélzete sötétzöld, középerős. Friss fogyasztásra, tárolásra alkalmas. Gumója középnagy, szabályos gömb alakú, felülete sima. Húsa fehér színű, jó minőségű. Üregesedési és elszíneződési hajlama csekély.

Halványítózeller

A halványító- vagy szárzellert megvastagodott levélnyeléért termesztik, melyet a spárgához hasonlóan fogyaszthatunk nyersen salátaként vagy főzve. A szárzeller palántáit 30x30 cm tőtávolságba ültessük!

Tall Utah

Kitűnő aromájú, rendkívül ízletes, vastag, sötétzöld, szálkamentes, ropogós szárral rendelkező, nem önhalványodó fajta! A világossárga, keseredésmentes, ízletes termést halványítással érhetjük el. Ez azt jelenti, hogy amint a szárak megerősödtek, kupacoljuk fel körülötte a földet, vagy mindegyiket tekerjük körbe papírral, hogy elkezdjenek halványodni.

Levélzeller

Dús levélzetet nevelő, gumót nem fejlesztő típus. A palántákat sűrűn, 10-15 cm-re kell ültetni egymástól. Ritka állományban kevesebbet terem. A tél beállta előtti időszakban és tavasszal a vágás gyakorisága elősegíti a termés mennyiségét. Természetesen a szívleveleket s mellettük 3-4 friss hajtást mindig meg kell hagyni, hogy maradjon elegendő asszimilációs felület a további lombfejlesztéshez.
...petrezselymet, paszinákot!

Ültessünk petrezselymet!

Állandó helyre vetéssel szaporítható. Fajtái: a gyökérpetrezselyem, és a gyökeret nem fejlesztő levélpetrezselyem. Nemcsak ételízesítő, de gyógynövény is: emésztés- és veseműködés-serkentő, illóolaja gyulladáscsökkentő hatású antioxidáns.

Környezeti igény

A legnagyobb hozamot mélyrétegű, aprómorzsás, humuszban gazdag talajokon várhatjuk. Kedvezően hat a gyökér minőségére a vetés előtt legalább egy héttel kialakított, 20-30 cm-es bakhátba történő vetés. Javasolt sortávolság 35-40 cm, 2-3 cm mélyen. A lecserepesedett talaj és a mély vetés rontja a kelést. Soha ne vessünk egymás után két évben petrezselymet ugyanarra a területre! Fényigénye közepes, az árnyékot is tűri, gyümölcsfák között, szőlősorokban is termeszthető.

Vetés

A gyökérpetrezselymet március és október-november hóban, a levélpetrezselymet március-június és október-november hóban vetjük. Késő ősszel, ha cserépbe ültetünk néhány tövet és a konyhaablakban, világos helyen tartjuk, egész télen lesz friss hajtásunk. Hidegtűrő, csírázása már 2-3 °C-on megindul, de a fejlődéshez az optimális hőmérséklet 16 °C. A mag illóolajtartalma miatt a kelése vontatott, a csírázás 3-4 hétig is eltarthat.

Ápolási munkák

A vetést kelésig állandóan nedvesen kell tartani és a megfelelő minőségű gyökér eléréséhez a talajt mélyen (legalább 20 cm) kell megművelni. Fonálférgesség esetén fertőtleníteni szükséges, így elkerülhető a gyökerek elágazódása, deformálódása, lábasodása. Vetés előtt talajfertőtlenítés ajánlott a cserebogarak lárvái és a drótféreg ellen.
A lisztharmat elkerülése és a megfelelő gyökérméret kialakulása érdekében az állományt a leveléért szedett petrezselyem esetében egyszer, 5 cm-es tőtávolságra, a gyökérpetrezselyemnél pedig kétszer kell ritkítani. Az első egyelést 3-4 leveles állapotban végezzük; a visszamaradó növények közötti távolság 2-3 cm legyen. A második egyelés után ez a távolság 5-6 cm. A sűrűn kelt termések összetekerednek, deformálódnak. Vízigénye közepes, a tenyészidő kezdetén igényel több öntözést. Később a mélyre nyúló gyökerei a talaj vízkészletét jól hasznosítják. Rendszeres kapálást, gyomlálást igényel. Növényvédelme elsősorban a lombot károsító betegségek (pl. Septoria, lisztharmat), valamint a levéltetű elleni védekezésből áll.

Betakarítás, szedés, tárolás

A korai fajtákat június-július folyamán, a késeieket októberben, novemberben szedjük, ezek alkalmasak a téli tárolásra. A gyökér nedves, sárga homokban, 4-5 °C körüli hőmérsékleten, pincében tárolható. A levélpetrezselyemről a vetés után három hónappal már szedhetünk levelet. Egy tőről egyszerre a lomb harmadánál többet ne vágjunk le!

FAJTÁK

Konika

Rövid tenyészidejű, korai szabadföldi termesztésre, hajtatásra alkalmas fajta. Közepesen erős, rövid gyökerű, széles vállú, kúp alakú, hirtelen keskenyedő, átlagosan 12-15 cm hosszú és 5-6 cm vállszélességű. Elsősorban friss fogyasztásra, rövid idejű tárolásra alkalmas.

Félhosszú

Kiváló termőképességű, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Gyökere jól tárolható, vállátmérője 3-4 cm, hosszúsága 20-24 cm. Levélzete erős, sötétzöld. Friss fogyasztásra és tartósítóipari felhasználásra ajánljuk.

Hosszú

Hosszú tenyészidejű, nagy gyökérhozamú, jól tárolható fajta. Gyökere 20-24 cm hosszú, lefelé egyenletesen keskenyedik. Sekélyen művelt talajban elágazik, csak mélyen megmunkált talajon ad jó minőségű termést. Levélzete középerős, sötétzöld.

Hanácká – félhosszú

Kiváló termőképességű, jól tárolható, szabadföldi termesztésre alkalmas, késői fajta. Lisztharmattal szemben ellenálló. A gyökér közepes méretű, kúp alakú, a hossza 14–17 cm. Levélzete erős, sötétzöld. Friss fogyasztásra és tárolásra is használható.

Fodros metélőpetrezselyem

Kizárólag lombjáért termesztjük. Gyors növekedésű, nagy termőképességű. Friss fogyasztásra, szárításra ajánljuk. Cserépben nevelve egész télen át szedhető. Kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, díszítésére. Vágás után gyorsan regenerálódik.

Simalevelű metélőpetrezselyem

Kizárólag lombjáért termesztjük. Gyökértestet nem növeszt. Kiválóan alkalmas különféle ételek ízesítésére. Vágás után gyorsan regenerálódik. Cserépben nevelve egész télen át szedhető. Kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, díszítésére. Átteleltethető.

Ültessünk pasztinákot!

Környezeti igény

Jól tűri a hideget, 2-3 °C -on már megindul a csírázása. A fejlődéséhez, növekedéséhez az optimális hőmérséklet 16 °C. Az árnyékot, félárnyékot elviseli, ezért köztesként is jól termeszthető. Tápanyagigénye közepes, mélyrétegű, rögmentes talajt igényel, de a petrezselyemhez képest kevésbé igényes. Termesztését csak öntözött körülmények között javasoljuk.

Szaporítás

Kora tavasszal, amint a talajra lehet menni, megkezdhető a vetése. Hosszú a tenyészideje, a túl kései vetés a beérést veszélyezteti. 30-40 cm-es soron belül a magvakat 5-6 cm-re helyezzük el! Tanácsos valamivel sűrűbbre vetni és inkább a kelés után az állományt kissé ritkítani. Vetésmélysége kötött talajon 2 cm, homokon a kiszáradás veszélye miatt 3 cm. Lassan csírázik, mire az első sziklevelek megjelennek, 2,5-4 hét is eltelik, könnyen elgyomosodik a talaj, ezért célszerű sorjelzőt használni.

Ápolási munkák

A kelést követően, de legkésőbb lombleveles korig az állományt annyira kiritkítjuk, hogy folyóméterenként 18-20 növénynél több ne maradjon. A talajt rendszeresen kell kapálni, gyomlálni. A betakarítást közvetlenül megelőző hetekben adott víz rontja az eltarthatóságot.

Betakarítás, szedés, tárolás

A kifejlett répákat – a tenyészidőtől függően – augusztustól októberig takaríthatjuk be. Nedves, sárga homokban 4-5 °C -on 85-90%-os levegő-páratartalom mellett pincében, veremben vagy kiegyenlített hőmérsékletű kamrában lehet tárolni.

FAJTÁK

Félhosszú

Nagy termőképességű, kiváló minőségű, tetszetős fajta. A gyökér vállszélessége 6-8 cm, hosszúsága 25-35 cm. A gyökér külső része krémszínű, a hús színe fehér, tömött állományú. Friss fogyasztásra, tárolásra, szabadföldi termesztésre ajánlott fajta.
...karfiolt!

Ültessünk karfiolt!

Fontos megjegyzés!

A termesztési időszaknak megfelelő fajtát válasszunk, mert felcserélve idő előtti magszár képződés vagy gyenge fejesedés lép fel!

Környezeti igény

Termesztésével csak szerves trágyázott, kiváló szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyaggal jól ellátott talajon szabad foglalkozni, ahol biztosítva van a rendszeres vízellátás. Legjobbak a középkötött vályogtalajok. Az árnyékot nem tűri, ezért gyümölcsfák közé, szőlősorokba ne ültessük! A termésképzés idején az optimális hő számára a 13 °C, inkább a meleget, mint az ennél alacsonyabb hőmérsékletet kedveli. Nyáron a nagy meleg – főleg a meleg éjszakák – a virágképzést hátráltatják. Palántaneveléssel szaporítjuk. Szálas palántaneveléshez a magot a kiültetés előtt 5-6 héttel kell elvetni.

 PalántázásTenyészterületBetakarítás
Korai szabadföldi termesztésIII-IV.40 x 40 cmV-VI.
Nyári termesztésIV-V.60 x 60 cmVII-VIII.
Őszi termesztésVI-VII.70 x 60 cmIX-X.

A túlfejlett, elöregedett karfiol palántából nem lesz fogyasztható termés. Kedvezőtlen hatású a kiültetéskori nagy forróság és szárazság. Óvjuk a palántát a széltől, bármilyen a palántát érő stressz eredményezheti a fej növekedésének csökkenését.

Ápolási munkák

Az öntözésnek a karfiol esetében különösen nagy a jelentősége, mert nemcsak a talaj nedvességtartalmának folyamatos szinten tartása a feladatunk, hanem a levegő páratartalmának növelése is. Ezért a vízpótló öntözéseken kívül, a nyári nagy melegben 3–4 naponként néhány milliméter vízadaggal kell öntözni. Locsoláskor egyszerre nagyobb mennyiséggel öntözzünk, majd lazítsuk a talaját! A virágképződés megindulásakor – ha a fajta nem képes magát beárnyékolni – levelek rákötésével (két-három levél összekötésével) óvjuk a rózsát a barnulástól. Korai takarás esetén nem fejlődik ki a rózsa, ezért ügyeljünk az időzítésre. Károsítói a káposztalepke, a káposzta-bagolylepke és a levéltetű. Betegségei a peronoszpóra és a botritisz.

Betakarítás, szedés, tárolás

Ha a rózsák a fajtára jellemző nagyságot elérték, kezdjük meg a szedést! A túlfejlett termések „grízesednek”, szétesnek, elszínesednek. A levágott terméseket óvjuk a naptól! Hűvös helyen akár két hétig is tárolhatók.

FAJTÁK

Snow Ball

Korai érésű, kora tavaszi és késő őszi termesztésre alkalmas, gyors növekedésű fajta. Rózsája tömött, hófehér, finom szemcsés, a levelek a fejet jól védik. Friss fogyasztásra és fagyasztásra is ajánlott.

Delta

Késő nyári, illetve őszi termesztésre ajánlott fajta. Rózsája szép fehér, tömör, a sötétzöld levélzet jól takarja. Jó minőségét főzés után is megtartja. Betegségekkel szemben ellenáll.
...hagymát!

Ültessünk hagymát!

PÓRÉHAGYMA

A vöröshagymával szemben nagy előnye, hogy fogyasztása nem okoz gyomorégést, nincs erős szaga. A hideget nagyon jól tűri, fényigényes, magas vízigényű növény, a kiváló tápanyagtartalmú talajt kedveli. Március elején vetjük 50 cm sortávolságra, a végleges tőtávolság 8-10 cm. Rendszeresen kell gyomlálni és kapálni. Ha a kapálások alkalmával néhányszor a töveket 2-3 cm földdel feltöltjük, a hagyma ehető, fehér része hosszabb lesz. Védekezni kell a hagymalégy ellen, amelynek nyüvei a póréhagyma húsos levelei közé bábozódnak. A hideget nem tűrő fajtákat a fagyokig kell betakarítani, majd felhasználásig talajjal, szalmával szükséges takarni. A télálló fajták felszedésével egészen tavaszig lehet várni.

Carentan:

Egyéves termesztésű, őszi, téli és tavaszi friss fogyasztásra alkalmas fajta. Több tápanyagot és vizet igényel, mint a vöröshagyma. Fagytűrő, késő ősszel szedhető. Hosszú levelei kékeszöldek. Salátaként, zöldhagymaként fogyasztható. Szárrésze 12-15 cm, közepesen vékony.

METÉLŐHAGYMA

Snidlingként is ismert, évelő növény. Friss leveleit nyersen fogyasztjuk, de főtt ételek ízesítésére is kiváló. Egész évben termeszthető. Szabadföldi magvetése március végén, április elején történik. A csírázás és a kelés idején bőséges vízellátást és sok tápanyagot igényel. Ezek hiányában rosszul, hiányosan kel. A magvetéstől számított 8-10. héten a növényeket átpalántázhatjuk frissen felásott, lehetőleg laza szerkezetű talajba, egymástól 20-25 cm távolságra. Az első évben a lombját még nem nyírjuk. A második évtől kezdve egy idényben kétszer-háromszor is levághatjuk a zöld leveleket. Minél mélyebben vágjuk őket, annál erőteljesebben sarjadnak az újak. A levélzet 1/3-ánál többet egyszerre ne távolítsunk el! Ajánlatos három-négy évenként más helyet keresni számára a kertben. Ősszel cserépbe ültetve a konyhában egész évben zöldell.

TÉLI SARJADÉKHAGYMA

Évelő növény, a legkorábban szedhető zöldségfélék egyike. Sok fiókhagymát nevel, élettartama 4-5 év, ezért jó táperőben lévő talajba kell telepíteni. A magvetés ideje március, javasolt sortávolsága 40 cm. A téli hideget és szárazságot jól bírja. Szedésre akkor érett, amikor levelei elérik a 20-25 cm-es magasságot. Áprilisban sarjadzó újhagymáit óvatosan csavarjuk. Ne használjunk kést, mert megsértjük a tövet! Nagy termőképességű, négyzetméterenként elérheti a 3-4 kg-ot is. Zöldhagymája 15-18 cm hosszú, hengeres, ujjnyi vastagságúra nő.

KÖTÖZŐHAGYMA

Rendkívül mutatós, sarjat nem képező, egyéves, rövid tenyészidejű hagyma. A fehér rész hosszú, egyenletesen vastag, fejet nem képez. Szakaszosan vetve folyamatosan szedhető. Laza, tápanyagban gazdag talajba, 20-30 cm sortávolságra, 3-4 cm-es tőtávolságra vessük. A tövek feltöltésével hosszabb fehér szárrészt érhetünk el.
...karalábét!

Ültessünk karalábét!

Környezeti igény

A hideget a káposztákhoz hasonlóan jól tűri, de ha palántakorban tartósan hideg éri (7°C alatti hőmérséklet), akkor magszárat fejleszt. A gumóképzés idején 10-20°C körüli hőmérsékleten érzi magát a legjobban. Az egészen gyenge árnyékot elviseli, de nagyon fényszegény időszakban megnyúlt gumókat fejleszt. Tápanyagigénye közepes. Kiegyenlített vízellátást igényel.

Ültetés

Palántázással termesztjük. A fólia alatti és a korai termesztéshez a magokat nevelőtálcába vetjük és 18-20 °C-on neveljük. Március végétől a növényeknek szabadföldi ágyakat készíthetünk. A magot a palánta kiültetése előtt 4-5 héttel kell elvetni. A kikelt magoncokat 2-3 leveles korban egyeljük. A palántanevelésnél gondot kell fordítani a megfelelő hőmérsékletre, mert a megfázott palánták gumóképződés nélkül magszárba mennek.

 PalántázásTenyészterületBetakarítás
HajtatásIII.5.-III.10.30 x 25 cmIV. közepe-IV.vége
Korai szabadföldi termesztésIII. hó második fele30 x 30 cmV-VI.
Nyári termesztésIV-V.40 x 35 cmVII-VIII.
Őszi termesztésV-VI.50 x 50 cmIX-X.

Ápolási munkák

A palánta mélyültetése esetén a gumó megnyúlik. Sekélyen elhelyezkedő gyökérzete miatt ne kapáljuk, hanem sekélyen horoljuk. Kiegyenlített vízellátást igényel, nem szabad hagyni a talajt kiszáradni, mert ez elősegíti a fásodást. Párás melegben, túlöntözés esetén a gumó felreped.

Betakarítás, szedés, tárolás

Miután a fajtára jellemző nagyságot elérte a gumó, felszedjük. 3-4 levelet meghagyva ötösével csomózzuk, a nagygumójúakat levél nélkül szedjük és a káposztához hasonló pincében tároljuk. A repedt, sérült terméseket ne rakjuk tárolóba. A túl későn szedett karalábé megfásodik. Kártevői a káposzta bagolylepke, a levéltetű, betegségei pedig a foltbetegségek és a peronoszpóra.

FAJTÁK

Szentesi kék

Korai érési idejű, fűtött és hidegfóliás hajtatásra alkalmas fajta. Gumója kékeslila, repedésre és fásodásra nem hajlamos. Húsa fehér, zsenge, kellemes ízű. Friss fogyasztásra kiváló.

Bécsi fehér

Szabadföldi termesztésű, középkorai fajta. Közepes méretű gumója zöldes-fehéres színű, enyhén lapított gömb alakú, kellemes ízű. Fásodásra, repedésre nem hajlamos. Másodtermesztésre is kiválóan alkalmas. Friss fogyasztásra ajánlott.

Bécsi kék

Középkorai, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Közepesen nagy, kerek gumója kékes-lilás színű, sokáig zsenge marad. Fásodásra, repedésre nem hajlamos. Másodveteményként is felhasználható. Friss fogyasztásra ajánljuk.

Szentesi tartós kék

Szabadföldi, őszi termesztésre ajánlott, nagy termőképességű fajta. Gumója kissé lapított, mélykék, 15-20 cm átmérőjű. Repedésre nem hajlamos. Friss fogyasztásra és tárolásra egyaránt felhasználható.

Gigant

Késői őszi termesztésre alkalmas, lassú növekedésű fajta. Nagy, 3-5 kg tömegű, repedésre nem hajlamos gumókat fejleszt, melyek jól tárolhatók. A húsa ropogós, vajpuhaságú, lédús, nem fásodik.

Violeta

Őszi fogyasztásra és téli tárolásra alkalmas késői érésű fajta. Gumója lapított gömb alakú. Fásodásra és repedésre nem hajlamos. 0,5-1 kg súlyú gumókat fejleszt, melyek belül fehérek és zamatosak.

Kékszalonna

Hosszú tenyészidejű, gyors fejlődésű, nagy termőképességű, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Kékeslila színű, gumói igen nagyok, kissé lapított gömb alakúak. Fő- és másodvetésre alkalmas. Hosszú ideig, jól tárolható.
...fejessalátát!

Ültessünk fejessalátát!

A fejessalátát állandó helyrevetéssel és palántáról egyaránt termeszthetjük. Táplálkozási jelentősége a téli és tavaszi szegényes zöldségválaszték bővítésében rejlik.

Környezeti igény

Hidegtűrő növény, fényigénye nagy, a köztes termesztést nem viseli. A könnyű, laza, humuszban gazdag, barna homoktalajokat kedveli. Termesztésénél vegyük figyelembe a fajta tulajdonságait, ugyanis a nyári fajták hajtatásban nem fejesednek be, a hajtató fajták pedig nyáron magszárba mennek

Vetés

Ápolási munkák

Helyrevetés esetén a tőszámot egyeléssel kell beállítani. Palántázáskor a növény ne kerüljön mélyebbre, mint eredeti helyén volt, mert ez a szár rothadásához vezethet. A palánták közepét ne takarjuk be földdel. A fejlődés kezdeti szakaszában nagyobb a vízigénye, később viszont túlöntözés esetén a fejek lazákká válnak. Kis vízadaggal kell öntözni, és kerülni kell a pangó vizet, mert ez gombafertőzést okozhat. Amíg a levelek a talajt nem takarják, gyomlálni és kapálni kell. Nagy melegben a saláta rosszul fejesedik. Védekezni kell peronoszpóra, botritiszes rothadás, baktériumos levélszél rothadás valamint kártevői (a levéltetű és a csigák) ellen.

Betakarítás, szedés, tárolás

Szedése akkor történik, amikor a fejek keménysége kitapintható. Kései szedés esetén megindulhat a magszár képződése. Gyorsan meghervad, ezért a szedés után azonnal hűvös, árnyékos helyre kell vinni.

FAJTÁK

Hajtató gigant

Fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Kemény, tömör fejet képez. Világoszöld levelei épszélűek, hólyagos felületűek. A fejképzés során vízigényes.

Kobak

Enyhén fűtött és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas, rövid tenyészidejű fajta. Levelei igen finom szerkezetűek, sárgászöld színűek. A fej 25–30 dkg tömegű, jól záródó. Magszárképzésre nem hajlamos.

Május királya

Korai, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Közepesen nagy, kemény, jól boruló fejet képez. Levelei hullámosak, szabálytalan hólyagokkal borítottak, sárgás-világoszöldek. Nehezen magzik fel.

Attrakció

Nyári, szabadföldi termesztésre alkalmas, gyorsnövekedésű fajta. Középesen nagy, kissé lapított, világoszöld, jól zárt fejet képez. Levele sima, hullámos szélű. Felmagzásra kevésbé hajlamos. Folyamatosan szedhető, jól szállítható.

Panter

Szabadföldön, megfelelő vízellátás mellett egész nyáron biztonságosan termeszthető fajta. A fej kemény, jól zárt, levele középzöld színű, felmagzásra nem hajlamos, betegségellenállósága kiváló.

Téli vajfej

Ősszel vethető, palánta formájában áttelelő, szabadföldi saláta. Tavasszal korán fejesedik. Bőven termő, kiváló ízű fajta. Jól boruló, kemény, közepes méretű, sárgászöld színű fejet képez, mely nehezen magzik fel. Jól tűri a hideget.
...fejeskáposztát!

Ültessünk káposztát!

Környezeti igény

A hideget jól tűri, 13-20 °C-on növekszik a leggyorsabban, az ennél magasabb hőmérséklet azonban nem kedvez neki, ilyenkor kisebb fejeket fejleszt. Az árnyékot, félárnyékot nem tűri. Vízigényes, a hibridfajták kizárólag öntözhető területen termeszthetők. Nagy termést és jó minőségű fejeket csak kiváló szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajon képes fejleszteni. A korai fajtákat a lazább szerkezetű, gyorsan melegedő talajokon, a tárolásiakat középkötött vályogtalajon javasoljuk termeszteni.

Szaporítás

A koraiság és a biztosabb, nagyobb termés miatt a palántázással történő nevelést javasoljuk. A fólia alatti és a korai termesztéshez a magokat nevelőtálcába vetjük, és 18-20 °C-on tartjuk. Későbbi kiültetésekhez a növényeknek szabadföldi ágyakat készítünk. Árnyékos területen, ahol nem gyűlik össze a víz, a talajt érett szerves trágyával megszórjuk, gondosan elmunkáljuk. Egyenletes kiszórás után a magot rostált tőzeggel 1-2 cm vastagon letakarjuk, és folyamatosan, naponta öntözzük. A magot a kiültetés előtt 5-6 héttel vetjük.

Ápolási munkák

Az ápoláshoz a tápanyag-utánpótlás, az öntözés és a gyommentesítés tartozik. A pangó vizet nem szereti, ezért sok kisadagú vízzel lássuk el! A túl későn adott nitrogén műtrágya rontja a káposzta tárolhatóságát. A gyomláláson és kapáláson kívül más ápolási munkát nem igényel. Fordítsunk komoly figyelmet a növényvédelemre! Betegségei közül a peronoszpóra, a baktériumos feketeerűség és az alternáriás betegség a kiemelkedő fontosságúak. A legjelentősebb kártevői a levéltetvek, a káposztalégy, a lombrágó hernyók és a dohánytripsz.

Betakarítás, szedés, tárolás

A tárolás eredményességét a szedés körülményei nagyban befolyásolják. A túlöntözött, túltrágyázott, kórokozóktól fertőzött káposzta rosszul tárolható. A káposzta számára a 3-4 °C körüli hőmérséklet és a 85 % levegő páratartalom a legjobb.

FAJTÁK

Fejeskáposzta - Júniusi óriás

Nagy termőképességű, korai érésű, szabadföldi termesztésre és másodvetésre alkalmas fajta. A fej gömbölyű, kemény, 0,6-1,2 kg súlyú. Levélzete világoszöld, torzsája rövid. Tenyészideje a vetéstől a betakarításig 60-70 nap. Friss fogyasztásra kiválóan alkalmas.

Fejeskáposzta - Braunschweiger

Középkései, 110-120 nap tenyészidejű, nagy termőképességű fajta. Őszi betakarításra ajánljuk. A fej nagy, lapított gömb alakú, átlagtömege 2-3 kg. Házikerti termesztésre, friss fogyasztásra, savanyításra kiválóan alkalmas.

Fejeskáposzta - Szentesi lapos

Kései, 120-130 nap tenyészidejű, közepes, lapított gömb alakú. A fej átlagtömege 2-3 kg. Levelei közepesen nagyok, középzöld színűek. Friss fogyasztásra, savanyításra és rövid idejű tárolásra egyaránt alkalmas.

Fejeskáposzta - Amager

Késői érésű, nagy termőképességű, őszi szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. A fej közepesen nagy, kissé lapított gömb alakú, jól zárt, kemény, 2-3 kg tömegű, repedésre nem hajlamos. Friss fogyasztásra, savanyításra és tárolásra egyaránt alkalmas.

Fejeskáposzta - Dán tartós

Hosszú tenyészidejű, közkedvelt házikerti fajta. Kemény borítóleveleinek színe kékeszöld. A fej középnagy, kissé lapított gömb alakú, 2-2,5 kg átlagsúlyú. A fejek kemények, jól zártak, repedésre nem hajlamosak. Friss fogyasztásra, téli tárolásra, savanyításra ajánljuk.

Vöröskáposzta - Topas

Rövid tenyészidejű, nagy termőképességű, gyors fejlődésű, középkorai érésű. Feje tömör, gömb alakú, 1,2-1,5 kg átlagtömegű, intenzív vörös színű. Repedésre nem hajlamos. Kiválóan felhasználható friss fogyasztásra és rövid idejű tárolásra.

Vöröskáposzta - Langedijker Dauer

Szabadföldi termesztésre alkalmas, hosszú tenyészidejű fajta. A fej enyhén lapított gömb alakú, intenzív vörös színű, tömör, vékony levelű, 2-3 kg tömegű, repedésre nem hajlamos. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is kiváló. Hosszú ideig tárolható.

Kelkáposzta - Vorbote

Rövid tenyészidejű, fólia alatti és korai szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. A fej kerek, kissé csúcsosodó, 1-1,5 kg-os, levele sárgászöld. Friss fogyasztásra alkalmas.

Kelkáposzta - Vertus

Késői érésű, nagy hozamú, őszi betakarításra alkalmas fajta. Lapított gömb alakú, nagy méretű, 2-3 kg tömegű fejet fejleszt, repedésre nem hajlamos. A gyenge fagyot jól tolerálja. Friss fogyasztásra és tárolásra ajánlott.
...brokkolit, bimbóskelt, kínai kelt!

Ültessünk brokkolit, bimbóskelt, kínai kelt!

BROKKOLI

A meleget, a hideget és a napfényt egyaránt elviseli, valamint egyszerűbben termelhető, mint a karfiol. A brokkolit palántaneveléssel és állandó helyre vetéssel is szaporíthatjuk. Szabadföldi korai termesztéshez palántanevelés szükséges, mely esetben az ültetés március végétől április hó elejéig zajlik. Nyári szabadföldi termesztéshez helyrevetés április elejétől május hó közepéig, míg őszi szabadföldi termesztéshez helybevetés május végétől július elejéig történik. Tenyészterület: 50 x 50 cm. Különösebb ápolást a gyomláláson, a kapáláson és az öntözésen kívül nem igényel, rózsáit nem kell a naptól védeni, mint a karfiolét. Kártevői a káposztalégy, a földibolhák, betegségei a peronoszpóra és a botritisz. A brokkolit akkor kezdjük szedni, amikor a rózsa már kifejlődött, de a bimbók még zártak, tömörek. Az oldalrózsák vágása általában 2-3 héttel a főrózsa eltávolítása után kezdődik. Vigyázat, a nagy melegben a brokkoli gyorsan kinyílik, amely után fogyaszthatatlanná válik!

Limba

Nagy hozamú, korai fajta. Közepes méretű, finom szemcsézettségű rózsát fejleszt, melyek leszedése után még sok mellékrózsa is képződik és az őszi fagyokig folyamatosan szedhető. A bimbós virágok mellett a zöld szár is fogyasztható spárgaszerűen felhasználva. Friss fogyasztásra ajánlott.

BIMBÓSKEL

Tápanyagigénye nagy, mély rétegű, jó levegő- és vízgazdálkodású talajt igényel. Nagy fényigényű; árnyékos helyen csak apró, laza fejű bimbókat képez. Nagy vízigénye magas páratartalom-igénnyel párosul. Palántaneveléshez áprilisban vetjük a magokat és május, júniusban ültetjük. A palántákat 5-6 hetes korban ültetjük 60 x 50 cm-es sor- és tőtávolságra. 3-4 héttel a szedés előtt végezzük el a tetejezést, ekkor a szár felső 5-10 cm-ét eltávolítjuk, segítve ezzel a bimbók erősödését. A betakarítást október-novemberben, vagy akár télen is végezhetjük, a bimbókat alulról felfelé szedjük. Télen az egész tövet vigyük fagymentes helyre, és 0 °C fölött, fölengedve szedjük le a bimbókat! A fagyos termést kesztyűvel válasszuk le, mert különben a kéz melegétől megfoltosodik! A növényvédelemben a legtöbb gondot a levéltetű okozza.

Casiopea

Középkésői, nagy termőképességű, fagytűrő fajta, őszi-téli betakarításra. A közepes méretű, sima, tömött bimbókat a levelek jól takarják. Fagy hatására előnyösen változik az íze. Fagyasztásra is kiválóan alkalmas.

KÍNAI KEL

Hőigénye magasabb, mint a többi káposztafélének. A tavasszal állandó helyére vetett, korán palántázott vagy viszonylag hidegen, 13-15 °C alatt nevelt palántáról ültetett növény mindig felmagzik. Igen vízigényes, csak sok öntözés és páratartalom mellett ad kielégítő termést. Egyenetlen vízellátás hatására sajátos kínaikel-betegség, a belső fejbarnulás lép fel. Rövidnappalos növény, vetése kora tavasszal és augusztus elején lehetséges. A termesztéshez palántanevelés szükséges, mely esetben a kiültetés 40 x 40 cm térállásba történik. A növényvédelemben a legtöbb gondot a levéltetvek és a meztelen csigák jelentik. Friss fogyasztásra akkor kezdjük el szedni, ha a fejek csúcsi részének a tapintása is kemény. Tartósan 4°C alatt nem lehet lábon tartani. Az őszi kínai kelt jól lehet tárolni, ehhez azonban csak teljesen bekeményedett, felszáradt fejek szedhetők. Tárolása a külső borítólevelekkel együtt pincében, hűvös kamrában október végétől lehetséges.

Hilton

Rövid tenyészidejű fajta tavaszi-őszi termesztésre. Tömör, nagy, hengeres alakú világoszöld fejeket képez, melyek átlagtömege az 1,5 kg-ot is meghaladja.
...leveleszöldségeket!

Ültessünk levélzöldségeket!

MADÁRSALÁTA – GALAMBBEGYSALÁTA

Fejet nem képez, ám nagyobb a C-vitamin- és vastartalma, mint a fejes salátának. Nyersen és főzelékként is fogyasztják, de savanyúságokhoz is szívesen keverik. A környezetére nem igényes, szinte mindenütt megterem. Március első felében vessük 10–15 cm-es sortávolságra, 1-2 cm mélyre, kelés után 8-10 cm-re ritkítsuk. A folyamatos ellátás érdekében 10-14 naponként érdemes újra vetni. Utóveteményként augusztus közepétől kezdhetjük meg a vetését, melyet szeptember végéig kéthetenkénti szakaszokban megismételhetünk. Kapáláson és gyomláláson, továbbá szárazság idején öntözésen kívül más ápolási munkát nem igényel. A sorközeit csak nagyon sekélyen szabad művelni, inkább csak horolni érdemes. A növények szedését 1-1,5 hónap után 5-6 leveles korban kezdhetjük. Ne hagyjuk az állományt elöregedni, mert a levelek keserű ízűek lesznek. Egyszerre csak annyit szedjünk, amennyit azonnal felhasználunk, mert igen rövid ideig (1-2 napig) áll csak el. Télen is szedhető, ha a hótól avarral, szalmával, fóliával védjük.

TÉPŐSALÁTA

Fejet nem képez, legnagyobb értéke, hogy levélzete magszár képzés után is fogyasztható, nem lesz túl rostos és keserű. Salátakészítéshez illetve főzeléknek ajánljuk. Színéből, változatos levél- alakjából és dekoratív jellegéből adódóan hidegtálak díszítésére is kiváló. Rövid tenyészideje miatt kiváló elő-, illetve utónövény. Március végétől egészen a nyár közepéig vethetjük jó vízelvezető képességű talajba 1 cm mélyre, 30 cm-es sortávolságra. Kelés után 15 cm-es tőtávolságra egyeljük. Termeszthetjük cserépben és balkonládában is. Vetést követően kb. 4-6 hét után lehet megkezdeni a szedését. A kifejlett leveleket alulról felfelé haladva kézzel szedjük. Az alsó, leszedett levelek helyett állandóan újakat nevel. Nem szabad teljesen „megkopasztani" a töveket, az összlevél mennyiségének legalább az 1/3-át mindig hagyjuk meg, hogy a növekedés kiegyensúlyozott legyen.

Ausztráliai sárga

Tavaszi, nyári és őszi termesztésre is alkalmas, rövid tenyészidejű, elsősorban szabadföldi fajta. Pikáns ízű, zsenge levelei magszárba indulás után is fogyaszthatók. Nagy termőképességű, fejet nem képző, korai saláta. Folyamatosan szedhető, ha a szív részét meghagyjuk.

Amerikai barna

Korai, házikerti termesztésre ajánlott. Nagy hozamú, egész évben, szakaszosan vethető. Folyamatosan szedhetjük az alsó, idősebb leveleket, hamar regenerálódik. Mutatós levelei ételdekorációhoz, salátához, szendvicsekhez kiválók.

ENDÍVIASALÁTA

Táplálkozási értéke kedvező étrendi hatásában, alacsony kalóriaértékében és magas ásványianyag-tartalmában van. Kesernyés, pikáns ízével a salátakeverékek fontos alapanyaga. Legjobban a gyorsan fölmelegedő, középkötött, jó vízgazdálkodású talajokon díszlik. Nyári fogyasztásra február utolsó vagy március első napjaiban vessük, ezt követően a palánták április első napjaiban már kiültethetők. Ebben az esetben a szedésre június végén, július elején kerülhet sor. Őszi fogyasztásra június első napjaiban vessük szabadföldi palántanevelő ágyba, és a palántákat július végén ültessük ki állandó helyre! Így szeptemberben válik betakaríthatóvá. Tenyészterülete: 30 x 25 cm.

Bubikopf

Egész évben termeszthető, kiváló termőképességű fajta. A fej nagy, szívrésze tömött, nehezen magzik fel.

JÉGSALÁTA

Levele vastagabb, ám sokkal ropogósabb, mint más salátáké, felmagzásra kevésbé hajlamos. Leszedés után nem fonnyad gyorsan, hosszabb ideig zsenge marad, hűtőben hosszú ideig eltartható. Közvetlenül szabadföldbe a kitavaszodás kezdetén (március eleje, közepe) vethetjük, melyet később havonta, egész nyár közepéig megismételhetünk. Sortávolság: 25-30 cm, tőtávolság: 25-30 cm, vetésmélység: 1 cm. Kelés után ritkítjuk. Vízigényesebb a fejes salátánál, éppen ezért biztonságosan csak öntözés mellett termeszthető.

Great Lakes 569

Nagy, tömött, kemény, fényes fejet hozó élénkzöld saláta, mely felmagzásnak ellenáll.

KÖTÖZŐSALÁTA – RÓMAI SALÁTA

Íze kissé kesernyés és markánsabb, mint a fejes salátáé. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de párolva köretként is fogyasztható. A leforrázott levelek íze a spárgáéhoz hasonlít. Fő összetevője a Ceasar salátának. Jól tűri a hőingadozást, és az enyhe fagyokat is. Ősszel termesztve a rövid nappalok nem okoznak felmagzást. Talajban nem válogat, de a kötöttebb talajokat jobban kedveli és vízigényes. Helyrevetéssel vagy palántázással szaporíthatjuk. A magvak fagypont fölött már csírázásnak indulnak. A palántanevelés ideje 30-40 nap, 7-10 nap múlva tűzdelhető. A kiültetéskor a tő- és sortávolság fajtától függő.

Verde degli ortolani

Függőleges levélállású, nagy, sötétzöld, jól záródó fejet képző fajta. Tavaszi és kora nyári termesztésre kiválóan alkalmas.

CIKÓRIA SALÁTA

Káposztaszerű, nagy fejet képez. Magas vitamin-, ásványi anyag- és szerves sav tartalmú. Kiválóan alkalmas friss salátáként, valamint párolt zöldségként való fogyasztásra. A vetését már kora tavasztól (amint a területre rá lehet menni) el kell kezdeni. Jól bírja a nyári hőséget és a gyenge fagyokat is. A folyamatos termés eléréséhez szakaszosan vessük. A sortávolság 40–50 cm, a vetési mélység 1,5–2,0 cm legyen. Amennyiben a talajhőmérséklet legalább 5–6 °C és elegendő a nedvesség is, 8–10 nap alatt kikel. Kelés után 20 cm tőtávolságra ritkítsuk. A március elején elvetett cikória május elején már fogyasztható. Szeptember–októberi szedésre szabad földre július–augusztusban vetik. Az őszi vetésnél a hideg miatt a kesernyés íz megszelídül. Keserű ízét csökkenthetjük, ha a felszeletelt fejet 15 percig vízben áztatjuk. Ősszel és tavasszal termesztik. A napos helyet és a tápanyagban gazdag talajt kedveli. A fejes salátával szemben további előnye, hogy 3–4 °C hőmérsékleten hosszú ideig eltartható.

MÁNGOLD

Melegigényes növény, legkorábban április második felében lehet vetni, a korábbi vetések rosszul csíráznak, vagy a kelést követően, a hideg hatására a növekedésük leáll. Emellett, a hosszú tenyészidő miatt a késői vetés nem érik be. 40 cm sortávolságra vessük 3–4 cm mélyre, 20-25 cm-re egyeljük! A vetést követően a kelésig 10–14 napot lehet optimális esetben számolni. A tőszámbeállításkor eltávolított fiatal növények ételdíszítő zöldként felhasználhatók. Ápolása egyszerű, a rendszeres kapáláson, és a vízpótló öntözésen kívül más munkát nem igényel. A szedését vetés után 2-2,5 hónap után lehet megkezdeni. Mindig csak a külső leveleket szedjük először!

Lucullus

Erős növekedésű fajta, felálló, fodros szélű levele, többé-kevésbé hólyagos felszínű és akár 70 cm-re is megnőhet. A levél színe sárgászöld, a levélnyél fehér, húsos, lapos. Levelét spenótként, levélnyelét spárgaként fogyasztják.

RUKKOLA – BORSMUSTÁR

Gyorsan növő, pikáns ízű salátaféle. Kalóriatartalma alacsony, sok vitamin és ásványi anyag található benne. Felhasználhatjuk salátákhoz, valamint pizzák és levesek ízesítéséhez. Könnyen szaporítható a konyhakertben és a balkonon is. Áprilistól szeptember elejéig vethető, ha a vetést két havonta megismételjük júniustól a fagyokig folyamatosan szedhetjük. A vetést a kelésig ne hagyjuk kiszáradni. A leveleket csípjük le, így nem sérül a növény töve, és akár többször is kihajt majd. A levélszárak íze kissé keserű, ezért távolítsuk el felhasználáskor! Az idősebb levelek megkeseredhetnek.
...tökféléket (spárgatököt, cukkinit, patisszont)!

Ültessünk tökféléket (spárgatököt, cukkinit, patisszont)!

Környezeti igény

Melegigényes, optimális termesztési hőmérsékletük 25 C°. A napsütötte, szélvédett helyet kedvelik. Lehűlésre, fagyra érzékenyek. Tápanyagigényük nagy, a szervestrágyázást meghálálják. Zavartalan fejlődésükhöz sok nedvesség kell. Más kabakos után 4-5 évig ne termesszük őket.

Szaporítás

Helyrevetéssel és palántáról is szaporíthatók. A magvetés ideje április második fele, május eleje, amikor a felső hőmérséklete eléri a 14–15 °C-ot. Egy-egy fészekbe 3 szem magot vessünk, a vetésmélység homoktalajon 4–5 cm, kötött talajon 3–4 cm. A palántaneveléshez a magokat április elején kell elvetni 9-es cserépbe. Május közepétől, a fagyok elmúltával palántázzuk őket szabadföldbe 100 x 80 cm-re. Az április végén, május elején kiültetett palánták fölé húzott fóliaalagút, melyet május végén eltávolítunk, 2-3 héttel korábbi termést eredményez. A növények megtermékenyítését méhek és rovarok végzik, a hűvös, csapadékos idő kedvezőtlenül hat termésképződésükre.

Ápolási munkák

A helyrevetett állomány ritkítása 2–3 lombleveles fejlettségnél történik először. A végleges tőszámot 3–5 lombleveles korban állítjuk be. Első ritkításkor fészkenként 2–2 db, végleges tőszámbeállításkor 1–1 db növényt hagyunk. Legfontosabb ápolási munkájuk a rendszeres kapálás és gyomlálás. Nagy szárazság esetén heti egy két alkalommal, nagy vízadaggal öntözzük őket. Zsenge termést csak megfelelő vízellátás mellett várhatunk. A növényvédelem a lisztharmat, a mézgás varasodás és a peronoszpóra fertőzés megelőzéséből áll. Kártevőik a levéltetvek és a takácsatka.

Betakarítás, szedés, tárolás

A fő betakarítási idejük július, augusztus. A cukkinit és a patisszont 3-4 naponta szedhetjük, a fiatal termések leszedése új virágok, illetve termések képzésére serkentik a növényt. A cukkini akkor a legízletesebb, ha eléri a 20-25 cm nagyságot. A patisszonnál a 3-5 cm átmérőjű gyümölcsök a legalkalmasabbak savanyításra, az 5-8 cm-esek pedig rántani valók. A 10 cm-esnél nagyobb patisszont pörköltként, párolva vagy töltve fogyaszthatjuk. A spárgatök szedése akkor kezdődik, amikor a termései elérik a gazdaságilag érett állapotot.

FAJTÁK

Patisszon

Szabadföldi termesztésre alkalmas, bokornövésű, indátlan fajta. Többféle méretben szedhető, termései szedési időponttól függően 0,15-1,5 kg tömegűek. Tápanyagigényes növény, a fészektrágyázást meghálálja. Friss fogyasztásra és savanyításra ajánljuk.

Spárgatök - Indátlan fehér

Középkorai érésű, indátlan fajta, fólia alatti és szabadföldi termesztésre is alkalmas. Termése egyenletes henger alakú, krémszínű, 3-4 kg tömegű, húsa zöldes-fehér. Friss fogyasztásra és fagyasztásra ajánljuk.

Spárgatök - istengyalulta tök

Termése hengeres, 3-4 kg átlagtömegű, magas cukortartalmú, akár tavaszig is eltartható. Beltartalmi értéke jelentős. Húsát nem kell gyalulni, mert 30 perces sós vízben történő főzés után szétesik, mint a spagetti.

Halloween tök

Késői, hosszú indájú, kiválóan tárolható fajta. A kisebb méretűek levesek, sütemények készítésére, a nagyobbak (8-15 kg) dekoratív halloween töklámpás faragására alkalmasak, valamint állattartók számára is ajánljuk őket. A magja pirítva ízletes csemege.

Cukkini - Black Beauty

Középkorai érésű, indátlan tökféle. Hajtatásra-, ill. szabadföldi termesztésre alkalmas házikerti fajta. Egész nyáron, több méretben betakarítható, rendszeres szedése ajánlott. Sokféleképpen fogyasztható.
...uborkát!

Ültessünk uborkát!

Környezeti igény

Korszerű, rezisztens, betegség-ellenálló hibrid fajták választásával nagyobb terméseredmény, jobb termésminőség érhető el. Vethető helyre és palántázható is. Meleg-, fény- és vízigényes növény. Mélyrétegű, humuszban gazdag, laza, levegős talajt kíván. Nagy tápanyagigénye miatt igényli és meghálálja a szervestrágyázást. Hidegre, fagyra érzékeny.

Vetés

Helyrevetés főnövényként április végén - május elején, másodnövényként június folyamán történjen. A vetésmélység laza talajon 3-4 cm, kötött talajon 2-3 cm, a sortávolság 100-150 cm és a tőtávolság 20-25 cm legyen.
Támrendszeres termesztés esetén 120-160 cm tőtávolságra helyezzük el az oszlopsorokat, ezekre egy oldalról futtassuk fel a növényeket, a tövek távolsága 20-25 cm legyen.
A palántaneveléshez 7-es, illetve 9-es cserépbe vetjük a magokat, és május közepén ültetjük ki. A palántanevelés ideje 4 hét. Fűtetlen fólia alatt április közepétől hajtatható, ekkor 100-120 cm x 50-60 cm-re ültetjük.

Ápolási munkák

Rendszeres öntözést és tápanyagellátást igényel. A támrendszer mellett nevelt növényeket rendszeresen a hálóra kell bújtatni, a beteg leveleket pedig el kell távolítani. A megfelelő lombozat kifejlődéséhez (ami a folyamatos terméskötődés feltétele) havonta legalább egyszer magas nitrogéntartalmú lombtrágyával permetezzük. Az öntözésen kívül párásítani is kell a nyári forró, száraz napokon, mert különben elmarad a terméskötődés. Túlnyomóan nővirágú uborkák esetén csapadékos időben, a csökkent rovarbeporzás miatt elmaradhat a termékenyülés.
Az említettek mellett az eredményes termesztés alapköve a megfelelő növényvédelem is. Száraz, meleg időjárásban a lisztharmat ellen szükséges védekeznünk, ha viszont csapadékos a nyár, akkor a peronoszpóra, a baktériumos levélfoltosság és a szürkerothadás okoz gondot. Kártevői: gyökér-fonálféreg, atka, levéltetű, lucerna poloska.

Betakarítás, szedés, tárolás

Az új termések keletkezését akadályozzák a régebben kifejlődött termések, így 2-3 naponta ismételjük meg a szedést.

Fontos termesztési tanácsok

Abban az esetben ha a növény sok virágot hoz, de nincs termés rajta, várjunk türelemmel, gondozzuk továbbra is, mert általában a hímvirágokat neveli ki elsőnek és hamarosan megjelennek a nőivarú termős virágok is, amelyeken a termés lesz. Torz, görbe terméseket okozhat a nem megfelelő beporzás, a stressz, a nem egyenletes vízellátás és a száraz meleg. Ebben az esetben szedjük le kicsiként, ne várjuk meg, míg kifejlődik! Végül a nem megfelelő vízellátás a termés keseredését okozhatja, amelyet a keseredésre nem hajlamos fajták választásával lehet megelőzni.

FAJTÁK

Kínai kígyó

Hosszú tenyészidejű, szabadföldi termesztésre alkalmas, rendkívül erőteljes növekedésű, jó termőképességű fajta. Termése 35-45 cm hosszú, középzöld héjú, apró fehér tüskés. Salátakészítésre és mélyhűtésre egyaránt alkalmas.

Marketmore – salátauborka

Középkorai érésű, nagy termőképességű, szabadföldi termesztésre alkalmas salátauborka. Termése hosszúkás, 15-25 cm hosszú, sötétzöld színű. Íze kiválóan aromás, nem keseredik. Betegségekre nem fogékony. Hosszú ideig egyenletesen és biztonságosan termeszthető.

Sensation – salátauborka

Középkorai, nagy termőképességű, mindenféle eltevésre alkalmas. Indája hosszú, levelei közepes nagyságúak. Termése 15-25 cm hosszú, 5-6 cm átmérőjű, sötétzöld héjú, egyenletesen hengeres. Húsa vastag, magháza kicsi.

Rajnai fürtös

Rövid tenyészidejű uborkafajta. Fő és másodvetésre egyaránt alkalmas. Termése rövid. Betegségekre nem érzékeny, bőtermő. Ecetes és kovászos uborkának használják.

Kecskeméti livmé

Házikertekben fő- és másodvetésben egyaránt termelhető. Keseredésmentes, fürtös, berakó uborka. Friss fogyasztásra, saláták készítésére, de fiatal korban kovászos uborkának egyaránt alkalmas.

Kecskeméti csemege

Fő- és másodvetésben egyaránt termelhető, középerős növekedésű fajta. Kiváló minőségű konzervuborka. Termése keseredésmentes, középzöld, hengeres, apró szemölcsökkel. Betegségekkel szemben ellenáll.

Mira F1

Korai érésű, közepes tenyészidejű, jó termőképességű hibrid fajta. Friss fogyasztásra, berakó és csemegeuborkának egyaránt alkalmas. Lombja ellenálló, emellett mézgás varasodásra, peronoszpórára és az uborka mozaikvírusra is rezisztens.

Ela F1

Középkorai kiváló termőképességű, betegségekkel szemben ellenálló fajta. A termése keseredésmentes, sötétzöld, szemölcsös, húsminősége kitűnő. Berakó és csemege uborkának egyaránt alkalmas.
...vöröshagymát!

Ültessünk vöröshagymát!

Állandó helyre vetéssel és dughagymás termesztéssel szaporítható. Kiváló fűszerező és étvágyfokozó hatású. Értékes ásványi anyagok mellett fehérjét, B- vitaminokat és C- vitamint tartalmaz.

Környezeti igény

Talajban nem válogat, szinte minden kertben megtermeszthető, igazán jó termést azonban középkötött vályogtalajon ad. Kerüljük a pangó vizes, cserepesedő, frissen trágyázott talajt! Fontos a 3-4 éves vetésforgó betartása. Sok fényt igényel, köztesnek nem jó termeszteni. Mélyen megművelt, aprómorzsás, ülepedett talajba vessük március elején! Megkésett tavaszi magvetés vagy ültetés esetén jelentős terméscsökkenéssel számolhatunk. 2-3 cm mélyen, 30 cm-es sortávolságra, méterenként 40-50 magot vessünk. Hidegtűrő, csírázása nem sokkal 0°C felett megindul, de a fejlődéséhez az optimális hőmérséklet 16°C. Az áttelelő fajtákat zöldhagyma-termesztéshez július közepén, étkezési hagymatermesztéshez augusztus közepén vessük. A dughagyma ültetése március elején történik, 3-5 cm mélyre, 15-25 x 5-10 cm sor- és tőtávolságra.

Ápolási munkák

Amikor a palánták elérik a 15 cm-es nagyságot, egyeljük ki a sorokat 5-8 cm tőtávolságra (a gyöngyhagyma tőtávolsága 2-3 cm). A magról vetett hagyma csak öntözött területen termeszthető biztonságosan. A fő öntözési idény május-július hónapokban van. Az augusztusi öntözés az érést gátolja, a szárazanyag-tartalmat csökkenti, és a tárolhatóságot is rontja. A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Rendszeres kapálást és gyomlálást igényel. Betegségei a baktériumos rothadás, a peronoszpóra, a szürkepenész és a fuzáriumos betegség. Kártevői a fonálféreg és a hagymalégy.

Betakarítás, szedés, tárolás

A vöröshagymát lehet zöldhagymának és főzőhagymának is betakarítani, amikor a külső buroklevelek még nem alakultak ki. A hagyma akkor válik éretté, amikor a lombozata száradni kezd, és a szárak 50-70 %-a megdőlt. Ekkor kiemeljük a földből és az időjárástól függően még 7-10 napig érleljük a szabadban. Végül levágjuk a leveleket, és a hagymákat bevisszük egy zárt, de jól szellőző tárolóhelyiségbe. A sérült, beteg hagymák nem tárolhatók.

FAJTÁK

Hunnial

Hosszú tenyészidejű, egyéves termesztésre alkalmas, kiváló minőségű, nagy termőképességű, enyhén csípős ízű fajta. A hagymája bronz színű, szilárd páncélzatú, a nyaki része jól záródik. Kiválóan tárolható.

Makói bronz

Késői érésű, kimagasló termőképességű, egyéves kultúrában magról jól termeszthető fajta. Bronzbarna héjszínű, csontfehér hússzínű, gömb alakú, jó minőségű hagymát képez. Magas a szárazanyag tartalma, ezáltal az egyik legjobban tárolható fajta.

Rákóczi Piroska

Késői érésű, hosszú tenyészidejű, egyéves termesztésre alkalmas, jó minőségű, nagy termőképességű fajta. Barna héjszínű, tömör, fehér húsú, gömb alakú, nagy hagymája enyhén csípős ízű. Kiválóan tárolható fajta.

Dorata di Parma

Középkésői érésű, bőtermő, egyéves termesztésre alkalmas fajta. Jó minőségű, nagy méretű hagymája aranysárga színű, erős páncélzatú, nyaki része jól záródik, kellemesen csípős ízű. Kiválóan tárolható.

Stuttgarti óriás

Középkésői érésű, nagy hozamú, jól alkalmazkodó fajta. Egyéves vagy dughagymás kultúrában egyaránt termeszthető. Hagymája lapított gömb alakú. Héja szilárd, sötét sárga, nem nyakasodik. Húsa fehér, kemény, közepesen csípős. Friss fogyasztásra és tárolásra egyaránt alkalmas.

Spanyol óriás

Egyéves termesztésre alkalmas, hosszú tenyészidejű, óriás méretű (80-100g átlagsúlyú) fajta. Szép, gömbölyű, külső héja világos barna, húsa fehér, kellemes ízű. Friss fogyasztásra ajánlott.

Sonkahagyma

Középkésői érésű, nagy termőképességű salátahagyma. Alacsony szárazanyag tartalma miatt gyengén tárolható. Hagymája hengeresen megnyúlt, 10-15 cm hosszú, jól szeletelhető, enyhén csípős, kiválóan lágy ízű. Felhasználható friss fogyasztásra salátának.

Lila sonkahagyma

Középkorai, hengeresen megnyúlt vöröshagyma-különlegesség. Jól szeletelhető, kevéssé csípős, nyersen és salátába egyaránt kiváló. Termesztéstechnológiája a többi hagymáéhoz hasonló, de bővebb nitrogénellátást és öntözést igényel. Az intenzív viszonyokat nagy hozammal viszonozza.

Karmen - lilahagyma

Egyéves és dughagymás termesztésre alkalmas, kiváló termőképességű, középkésői fajta. A hagymatest gömbölyű, enyhén lapított, színe intenzív lila, jól tárolható. Kellemesen csípős ízű, húsa fehér, kárminvörös színezéssel.

Braunschweigi lilahagyma

Egyéves és dughagymás termesztésre is alkalmas, középkésői érésű, nagy hozamú, a téli hónapokban kiválóan tárolható fajta. Hagymája közepes méretű, lapított gömb alakú, sötétlila színű. Húsa tömött, lilás-fehér, csípős ízű.

Tonda musona

Egyéves termesztésre alkalmas, közepesen tárolható fajta. Hagymája nagy, tömött, kerek, húsa fehér, nem csípős, rendkívül ízletes. Frissen, párolva, sütve egyaránt kiváló.

Pompei - gyöngyhagyma

Korai érésű, nagy termőképességű, tárolásra nem alkalmas fajta. Hagymája fehér, lapított. Az egyéves vöröshagymához hasonlóan termesztjük, de sűrűbben és mélyebbre kell vetni. Az apró hagymákból kedvelt savanyúság készíthető. Friss fogyasztásra, savanyításra kiválóan alkalmas.

De Barletta - gyöngyhagyma

Középkorai fajta, hagymája fehér színű, kerek. A vöröshagymához hasonlóan termesztjük, de sűrűbben és mélyebbre kell vetni. Friss fogyasztásra alkalmas, apró hagymájából kiváló savanyúság készíthető.

White Lisbon

Nagyon korai, rövid tenyészidejű fajta. Levélzete felálló, sokáig megőrzi minőségét, kiváló zöldhagyma. Termése fehér, ovális, gyengén tárolható. Egyéves termesztésre és őszi vetésre egyaránt alkalmas.
...sütőtököt!

Ültessünk sütőtököt!

Környezeti igény

Melegigényes, optimális termesztési hőmérséklete 25 C°. A napsütötte, szélvédett helyet kedveli. Hűvös, borús nyarakon vontatott a fejlődése és késő őszre tolódhat a termésérés. A zöld hajtások és levelek fagyérzékenyek. Közepes fényigényű. Tápanyagigénye nagy, a szervestrágyázást meghálálja. Más kabakos után 4-5 évig ne termesszük.

Szaporítás

A sütőtök magját állandó helyére vetjük. A magvetés helyén fészket készítünk, ami abból áll, hogy mintegy 40 cm-es körben kiemeljük a talajt, és az így keletkezett gödörbe 5 kg-nyi érett istállótrágyát teszünk. Ezt pótolhatjuk műtrágyával kevert komposzttal is. A trágya tetejére ismét visszahúzzuk a földet. Minthogy a sütőtöknek nagy a területigénye, a fészkek egymástól legalább két méterre legyenek. Egy fészekbe 3-4 magot ültessünk 5-8 cm mélyen. Az ültetésre csak akkor kerüljön sor, amikor fagyokkal már kevésbé kell számolni, tehát április végén, a kikelt növények ugyanis roppant fagyérzékenyek (a virágok például már -0,5 °C-nál elfagynak). Amikor a kikelt növénykék 3-4 levelesek, akkor a fészkeket megritkítjuk úgy, hogy bennük két növény maradjon. Az óvatosan kiszedett, fölösleges palántákkal a hiányos fészkek állományát pótolhatjuk.

Ápolási munkák

A szétfutó indákat úgy igazítsuk el, hogy egyenletesen fedjék be a talaj felszínét! Öntözni még akkor sem szükséges, ha a nyári forróságban a nagy levelek meghervadnak. Kevesebb alkalommal, de nagyobb vízmennyiséggel hatásosabb az öntözése, mint a gyakori, úgynevezett frissítő vízutánpótlással.

Betakarítás, szedés, tárolás

A termések késő őszre fejlődnek ki, a héjuk megkeményedik, a növények lombozata pedig fokozatosan leszárad. A betakarítást akkor ajánlatos megkezdeni, amikor a terméseket a dér egyszer már megcsípte, mert az ilyen töknek ízletesebb, omlósabb a húsa. A terméseket nem szabad a szárukról letörni, hanem éles késsel úgy kell őket levágni, hogy a szár rajtuk maradjon. Fagymentes, száraz helyen kartondobozban, vagy faládában néhány hónapig eltarthatóak.

FAJTÁK

Orange

Szabadföldi termesztésre alkalmas, középerős növekedési erélyű fajta. Termése megnyúlt körte alakú, héja narancsszínű, húsa sötét narancssárga, rendkívül édes. A termések átlagtömege 2-3 kg. Sütve, főzve finom csemege.

Óvári hengeres

Késő érésű, hosszú indájú, erős növekedésű fajta. Termése henger alakú, 4-5 kg tömegű, húsa vastag, rendkívül édes, narancssárga színű. Fagyokig szedhető, jól tárolható. Sütve kiváló csemege.
...sárgarépát!

Ültessünk sárgarépát!

Állandó helyrevetéssel szaporítható. Alapvető vitaminforrás a szervezet számára, erősíti az immunrendszert. Magas a béta-karotin tartalma, melyből A-vitamin képződik a szervezetben, emellett gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban is.

Környezeti igény

Jól elmunkált, mélyen forgatott, levegős talajt igényel. A magágy akkor megfelelő, ha a felszíne egyenletes, sima, gyommentes, ülepedett és apró morzsás szerkezetű. Sekélyen megművelt, rögös talajban a gyökerek deformálódnak és elágazódnak. Kedvezően hat a gyökér minőségére a vetés előtt legalább egy héttel kialakított 20-30 cm-es bakhátba történő vetés.

Vetés

FajtacsoportVetási időBetakarítás
Rövid tenyészidejű*
80-120 nap
III-V.15.
VI-VII.15.
VI-IX.
IX.-XI.
Középhosszű tenyészidejű
120-180 nap
III-IV. 15.
VI. eleje
VIII.-IX.
X-XI.
Hosszú tenyészidejű
180-220 nap
III-IV.IX-XI.

*Tenyészidő: a vetéstől a termés beéréséig szükséges időtartam. Vetés előtt talajfertőtlenítés ajánlott a cserebogarak lárvái és a gyökérfonálféreg ellen. Frissen trágyázott földbe ne ültessük! A vetés 30-40 cm-es sortávolságra történik, mely mélysége laza talajon, illetve a nyári vetések alkalmával 3 cm, kötött talajon, kora tavaszi vetéseknél 2 cm. A mélyebben vetett répa nehezebben csírázik, a túl sekély vetés könnyen kiszárad. A magokat permetszerűen locsoljuk (az erős vízsugár tömöríti a talajt), a vetést a kelésig tartsuk nedvesen. Csírázása már nem sokkal fagypont felett megindul (2-4°C), 2-3 hetet vesz igénybe. A hideg és a kisebb fagy nem okoz károsodást. Az árnyékos, félárnyékos helyet elviseli, ezért gyakran szőlősorok közé, gyümölcsfák alá is vetik.

Ápolási munkák

Száraz tavasszal és másodvetésben az egyenletes kelés, valamint gyökérképződés elősegítésére szükséges az öntözés. A tőszám beállítást 3-4 lombleveles állapotban kezdjük, úgy hogy egymástól 2-3 cm-re maradjanak csak növények. Amikor a répák elérik a ceruzavastagságot, már felhasználhatóak főzéshez. A végleges tőtávolság, egymástól mintegy 5-6 cm legyen. Rendszeres kapálást igényel, nemcsak a gyomok elleni küzdelem céljából, hanem azért is, hogy a talaj felszíne mindig laza, porhanyós legyen. Előzzük meg a levél gombás betegségének kialakulását, és a levéltetvek elszaporodását.

Betakarítás, szedés, tárolás

A késői érésű fajták hosszú ideig tárolhatók. Miután a répa elérte a fajtára jellemző nagyságot, megkezdhetjük a felszedését. Ezt követően ki kell válogatni a repedt, sérült, beteg répákat és a leveleket el kell távolítani. Legeredményesebben nedves, sárga homokban, 4-5 °C körüli hőmérsékleten, pincében, veremben lehet tárolni.

FAJTÁK

Amszterdami

Rövid tenyészidejű, gyors növekedésű fajta. Gyökere hengeres alakú, tompa végű, sima héjú, 8-12 cm hosszú, kiváló színű, jól csomózható, íze édes, ropogós. Friss piaci felhasználásra, korai szabadföldi termesztésre és másodvetésre egyaránt alkalmas.

Nanti

Korai- és másodvetésre is alkalmas szabadföldi fajta. Friss fogyasztásra és tárolásra is ajánljuk. Gyökere tetszetős, hossza 14-16 cm, vállszélessége 3-4 cm, szívrésze kicsi. A nagy hozam érdekében ritkán vessük. Jól tárolható.

Danvers

Hosszú tenyészidejű, nagy termőképességű, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Gyökere nagytestű, 18-22 cm hosszú, bemélyedő vállú, tompa végű, magas karotin tartalmú. Tárolásra és tartósítóipari felhasználásra egyaránt alkalmas.

Vörös óriás – Flakker

Nagy termőképességű, hosszú tenyészidejű fajta. Kiváló ízű, 13-15 cm hosszú, hegyes gyökerű. Erős levélzetű, nagy karotin tartalmú. Friss fogyasztásra, tárolásra és ipari feldolgozásra is alkalmas.

Arany

Közepesen hosszú tenyészidejű, nyári-őszi fogyasztásra és tárolásra alkalmas fajta. Levélzete középnagy, a gyökér félhosszú, tompa végű. Szabadföldi termesztésre alkalmas, jó termőképességű fajta.

Berlicum

Igen népszerű, erőteljes növekedésű, nagy termőképességű, késői érésű, kiválóan tárolható fajta. Gyökere ropogós, 20 cm hosszú, nagytestű, hengeres alakú. Kiváló színanyaggal és ízzel rendelkezik. Betegségekkel szemben ellenáll. Friss fogyasztásra és tartósításra ajánljuk.
...paprikát!

Ültessünk paprikát!

Kertünkben palántázással termeszthetünk legeredményesebben paprikát. Rendkívül gazdag C-vitaminban, mely a savanyítás során sem semmisül meg, ezért az egyik legolcsóbb téli vitaminforrás. Remek béta karotin forrás és ásványianyag tartalma is jelentős.

Környezeti igény

A paprika a tápanyagban gazdag vályogtalajokat kedveli. Homokosabb talajon a víz- és tápanyag-utánpótlására, míg a kötöttebb talajokon a talaj levegőztetésére kell nagyobb figyelmet fordítani. A kert napos, védett részébe, ősszel felásott, jó szerkezetű, szerves trágyázott talajba ültessük a májusi fagyok elmúltával. Egymás után két évben ne termeljünk ugyanabban az ágyásban paprikát!

Vetés

A palántanevelés speciális palántanevelő földbe (nem virágföld) és nevelő tálcába, vagy akár tejfölös pohárba történjen, úgy hogy egy helyre 2 szem mag kerüljön. Vetés után a magokat rostált, nedves, laza talajjal 0,5-1cm vastagon takarjuk, majd beöntözzük. A megfelelő csírázáshoz 25-30 °C szükséges. Kiültetésre a 6-7 lombleveles, 15-20 cm magas, zömök palánták alkalmasak. 7-10 nappal a palántázás előtt a növényeket edzeni kell (csökkentett öntözés, szoktatás a külső hőmérséklethez).

Kiültetés

A mag csírázásától kezdve melegigényes. A fagyot rövid ideig sem viseli el. Fényigényes, legkedvezőbb számára a 25°C-os hőmérséklet és a 12-14 órás napsütés. Ha ennél kevesebb fény éri, akkor a virágai nem kötnek, lehullanak. Kiültetéskor a növény olyan mélyre kerüljön a földbe, ahogyan a palántaágyban állt. A kiültetett palántát azonnal, alaposan be kell öntözni. Korábbi terméssel hálálja meg a fóliasátor alatti hajtatást. A palánták kiültetésére a fűtetlen sátorba április 20. után kerülhet sor. Ültetési távolság 60 x 40 cm. Meleg nappalokon a sátrat szellőztetni szükséges a betegségek elkerülése végett. Ültetési távolság a determinált fajták esetében 50 x 30 cm, a folytonnövőknél 60 x 40 cm. Karózással megakadályozhatjuk a nagyobb bokrokat képző fajtáknál a növény kidőlését.

Ápolási munkák

Száraz időben igény szerint hetenként 2-3 alkalommal, egyébként 8-10 naponként öntözzük nagy vízadagokkal, esőszerű vagy barázdás öntözést alkalmazva. A tápanyag utánpótlást érdemes a növekedési időszakban folyamatosan végezni, akár trágyával, műtrágyával vagy egy egyszerű tápoldattal. Lombtrágyázásra először csak könnyen oldódó nitrogént, később kálit is használjunk. Fontos a rendszeres kapálás, mert vele a gyommentesítés mellett a talaj cserepesedését is megelőzzük, és lehetővé tesszük, hogy a levegőigényes gyökerekhez elég oxigén jusson. Ennek a minden vonatkozásban igényes növénynek sokféle betegsége és kártevője is van. Nagyon fontos a gombabetegségek és az állati kártevők (a vetési bagolypille, a tripsz, a takácsatka, és a levéltetvek) elleni védekezés, amellyel megelőzhetjük a vírusbetegségek kialakulását is.

Betakarítás, szedés, tárolás

Az érett paprika felülete fényes, húsa ropogós, a bogyó fajtára jellemző alakú. Az első termések általában július közepén, a paradicsom alakúak és a kaliforniai típusúak viszont később, szeptember elejétől szedhetők

ÉTKEZÉSI PAPRIKA FAJTÁK

Bácskai fehér

A magyar piaci ízlésnek megfelelő csüngő, fehér, édes, kúpos termésű fajta. Termése a Cecei típusoknál nagyobb, 10-15 cm hosszú, 5-8 cm átmérőjű, 80 g átlagtömegű, 2-3 bordájú, vastag húsú. Kiváló ízanyaggal rendelkező, folytonnövő, bőtermő paprika. Tövenként átlagosan hét termést növel.

Gabi – hegyes, erős

Szabadföldön rendszeres öntözéssel, trágyázással termeszthető, egyébként elaprózódik. A friss fogyasztás mellett kiválóan alkalmas ipari savanyításra is. A bogyók zöldessárga színűek, a legnagyobb átmérője nem haladja meg a 3 cm-t, felülete kissé hullámos, színe éretten piros, íze csípős. Tövenként 8-9 termést növel, 0,36 kg körüli tömeggel.

Alexander

E fajta a magyar pritamin típusok közt jó színanyagával, kitűnő ízével előkelő helyet foglal el. Kitűnő alapanyag savanyításhoz, paprikakrémek, paszták, Piros Arany típusú készítmények előállításához. Folytonnövő, szabadföldi fajta. Termése csüngő, vastag húsú, kellemesen édes íz, 90-100 g tömegű.

Aranyalma

Szabadföldi termelésre, nyers fogyasztásra, savanyításra kiválóan alkalmas. A korai fagyokig folyamatosan szedhető, jó szántóföldi rezisztenciája révén betegségekre nem fogékony. Folytonnövő, középméretű, 35-40 cm magas, gyors fejlődésű típus. Alma alakú termése, lapított gömb formájú, csüngő, sárgásfehér színű, édes, tömege 55-60 g.

Almapaprika – Kinizsi (csípős)

Szabadföldi termesztésre ajánlott, vastag húsú, kellemesen csípős paprika. Folytonnövő. Termése fehér, lapos, alma alakú, tömege 40-45 g. Friss fogyasztás mellett konzervipari feldolgozásra, savanyításra is alkalmas.

Garai fehér

Folytonnövő, termése csüngő, nyújtott kúp alakú, nagy bogyójú, édes ízű. A bogyó tömege 80 g, hossza 11-12 cm, szélessége 5-6 cm. Gazdasági érettségben fehér, a biológiai érettség állapotában piros színű. Friss piaci felhasználásra ajánljuk.

Fehérözön

Determinált növekedésű, szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Lombos bokra 25-40 cm magas, jó megújuló képességű. Fényhiányra nem érzékeny. Termése tölteni való, felálló, édes ízű, fehér, kúp alakú, tömege 55-70 g súlyú.

Cece-As

Tölteni való típusú, közepes növekedésű, ellenálló fajta. Bogyója felálló, vastag falú, kúp alakú, édes ízű, 10-12 cm hosszú, 5-6 cm vállszélességű. Dohánymozaik vírussal szemben ellenálló. Tartósításra és friss fogyasztásra ajánljuk. Szabadföldi termesztésre és fóliás hajtatásra alkalmas.

Helga

Folytonos növekedésű, „Albaregia” típusú, nagy termőképességű. Közepes tenyészidejű, tölteni való paprika. Bogyója betűrt végű, fehér, 90-110 g súlyú. Húsa csípmentes, kiváló minőségű. Szabadföldi termesztésre és fóliás hajtatásra alkalmas fajta.

Pelso

A bokor középmagas. Bogyója felálló, fehér. Hossza 9-12 cm, csípős ízű, alakja tompakúpos. Átlagos súlya 70-80 g, színe fehér, éretten pirosas. Tartósításra és friss fogyasztásra ajánljuk.

Szentesi piacos

Folytonnövő, hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Termése csüngő, zöldhúsú, enyhén csípős ízű. Gazdasági érettségben világoszöld, a biológiai érettség állapotában piros színű. Kellemes fűszeres zamatú, 60-70 g átlagsúlyú.

Szentesi kosszarvú

Fűtött- és hideghajtatásra, valamint szabadföldi termesztésre ajánlott. Termése csüngő állású, 18-25 cm hosszú, világoszöld, hegyes végződésű, húsa 2-3 mm vastag. Bogyója 40-50 g tömegű, rendkívül édes, kellemesen fűszeres. Tartósításra alkalmas, megőrzi csodálatos, ropogósan ízletes állagát.

Lombardo

Pfefferoni típusú, bőtermő. Szabadföldi, folytonos növekedésű, támrendszeres termesztésre alkalmas fajta. Friss fogyasztásra és tartósításra ajánljuk. Igen tetszetős zöldből pirosba érő bogyója csüngő, 10-15 cm hosszú, 2-3 cm átmérőjű, vékony falú, tömege 40-45 g, kiválóan édes aromájú.

California Wonder

Folytonnövő, hosszú tenyészidejű, nagytestű, vastag húsú paprika. Bogyója vastag falú, édes, sötétzöldből pirosba érő, 90-110 g átlagtömegű. Termése folyamatosan szedhető zölden és pirosan egyaránt. Frissen és töltve is fogyaszthatjuk.

Garai fehér cseresznyepaprika

Szabadföldi termesztésre alkalmas, cseresznye típusú sárgás-fehérből pirosra érő étkezési paprika. Bogyója csüngő, 3 cm átmérőjű, termésfala vékony, enyhén csípős ízű. Mind ipari, mind házi savanyításra kiválóan alkalmas fajta.

Macska piros

Folytonnövő, szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Termése apró, 5-7 cm hosszú, hegyes, csípős, csüngő, közép zöldből pirosra érő, tömege 9-10 g. Szárítva kiváló ételízesítő, savanyítva is különleges csemege. Felfűzésre, ételízesítésre alkalmas paprika.

Cseresznyepaprika

Középkorai érésű, betegségekre nem fogékony fajta. Szabadföldi helyre vetett és palántázott termesztésre is alkalmas. Bogyója sima felületű, csípős ízű, 2-3 cm átmérőjű, sötétzöldből piros színűre érik. Szárítva kiváló ételízesítő (jól tárolható), savanyítva is különleges csemege.

Fűszerpaprika felálló bogyójú – édes

Rövid tenyészidejű, nagy termőképességű fajta. Merev szárú, féldeterminált növekedésű. Betegségekkel szemben ellenálló. Bogyója felálló, édes ízű, 10-15 cm hosszú, 25-30 g átlagtömegű. Palántázva vagy helyre vetve is termeszthetjük. Kiváló színező őrleményt ad.

Fűszerpaprika csüngő bogyójú – édes

Nagy termőképességű, szabadföldi termesztésre alkalmas. Igen magas festékanyag tartalommal bír, kiváló színező őrleményt ad. Bogyója csüngő állású, könnyen szedhető, édes ízű, 11-13 cm hosszú, 22-28 g átlagtömegű.

Fűszerpaprika csípős

Szabadföldi termesztésre alkalmas, nagy termőképességű fajta. Bogyója csüngő, sima felületű, 10-14 cm hosszú, 17-20 g átlagsúlyú, kellemesen csípős ízű. Kiváló színező őrleményt ad.
...paradicsomot!

Ültessünk paradicsomot!

A paradicsom termesztése elsősorban palántáról történik. Helyre is vethetjük, de így csak nyár végére kapunk termést. Több fajta elültetésével június végétől szeptember végéig folyamatosan friss gyümölcsöt takaríthatunk be.

Vetés

A magot február végén, március elején szaporítóládába, 1–2,5 cm mélyre vessük! A csírázás 20–25 °C-on, 6–8 napig történik. A vetést kelés után ritkítsuk 7×7 cm távolságra! Az ültetésre kész palánták 6–8 hét alatt fejlődnek ki. Kiültetés előtt 7–10 nappal a palántákat edzeni kell (csökkentett öntözés, szoktatás a külső hőmérséklethez).

Kiültetés

A kert napos, védett részébe, jó szerkezetű, szervestrágyázott talajba ültessük a fagyok elmúltával, április végén, május elején! Ügyeljünk arra, hogy 3 éven belül ne kerüljön paradicsom olyan helyre, ahol korábban burgonyaféléket termesztettünk! A palántákat mélyre, egészen az alsó levelekig ültessük be, ezt alapos beöntözés kövesse, a magasra növő fajták mellé pedig rögtön tegyünk egy-egy karót!

Ápolási munkák

A növényeket rendszeresen öntözzük, de ne a levelekre locsoljunk, hanem a gyökérzónát öntözzük be. Ügyeljünk a vízmennyiségre, mert túlöntözés esetén a bogyóhéj megreped. Az alsó leveleket szedjük le, hogy ne érintkezzenek a talajjal, így megelőzhetjük a gombás fertőzéseket. Nagyobb, ízletesebb bogyók szedhetők, ha a levéltőben egész nyáron át előtörő hajtásokat folyamatosan lecsípjük.A termesztés során előforduló betegségei a palántadőlés, a szürke-rothadás, a bogyófoltosodás (mészhiány), a baktériumos foltosodás, az alternáriás foltosság, a kladospórium, a verticillumos és a fuzáriumos hervadás. Gyakori kártevői a levéltetvek, a burgonyabogár, a vetési bagolypille és a gyapottok moly.

Betakarítás, szedés, tárolás

A bogyók teljes érése a virágzástól számított két hónap múlva következik be. Az őszi fagyok beállta előtt szedjük le a kifejlett zöld paradicsomokat és tegyük a konyhaablakba, mert itt bepirosodnak. A szedések befejeződése után tanácsos a visszamaradt szármaradványokat a területről eltávolítani, megsemmisíteni.

FAJTÁK

Manó

Korai szabadföldi termesztésre ajánlott, 35-45 cm magasra növő, erős szárrendszerű, determinált növekedésű paradicsomfajta. Rendkívül korai, gyors fejlődésű. Koraisága az első szabadföldi paradicsomtermést biztosítja. Bogyói szabályos gömb alakúak, 50-60 g tömegűek, pirosra érnek és jó ízűek. Friss fogyasztásra alkalmas házikerti fajta.

Mobil

Nagy termőképességű, középkorai érésű fajta. Erőteljes lombozata a terméseket jól takarja. Sokrekeszű bogyója nagy, 120-140 g, lapított gömb alakú, magas szárazanyag tartalmú. A friss fogyasztás mellett sűrítmény előállításra is alkalmas. Termése világoszöldből pirosra érik, a növényről kocsánymentesen válik le. Verticillium és fuzarium rezisztens fajta.

Korall

Középkorai, nagyon jó minőségű, nagy termésre képes fajta. A bokor lombja erőteljes növekedésű. Bogyója 120-130 g súlyú, gömb alakú, kemény, a szállítást jól bírja. A bogyók egy színből érnek, egyöntetű méretűek, kocsánymentesen szedhetők. A termés friss fogyasztásra, tartósításra és sűrítmény készítésére alkalmas. Verticilium és fuzarium ellenálló.

Kecskeméti jubileum

Középkorai érésű, jól termő, korlátozott növekedésű, de erőteljes lombozatú, szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Lédús, 110-120 g tömegű bogyója enyhén lapított gömb alakú, egy színből érő, sokrekeszű és nagyon jó ízű. A termés friss fogyasztásra és tartósításra egyaránt alkalmas.

Marmande

Korai, nagy termőképességű, féldeterminált, erőteljes növekedésű, felfuttatható fajta. Bogyója lapítottan nagy, 150-200 g átlagtömegű. Szabadföldi termesztésre, illetve fólia alatti támrendszeres hajtatásra is alkalmas. Betegségekkel szemben ellenáll. Friss fogyasztásra és tartósításra ajánljuk.

Roma VF

Determinált növekedésű, középkorai, bőtermő, szabadföldi fajta. Kemény, hosszúkás alakú, színe éretten sötétpiros, vastag húsú, 100-120 g tömegű, bogyói repedésre nem hajlamosak. Termése magas szárazanyag tartalmú, friss fogyasztáson kívül ipari feldolgozásra is alkalmas. A fajta TMV vírus ellenálló.

San Marzano

Középkorai érésű, igen bőtermő, féldeterminált növekedésű fajta. Klasszikus olasz lucullus típusú, szilva alakú paradicsom. Megnyúlt, hosszúkás, élénkpiros színű, termésének súlya 80-100 g is lehet. Kifejezetten jó ízű, vékony héjú, friss fogyasztásra és salátának is alkalmas paradicsom.

Vilma balkon paradicsom

Korai érésű, cserépben és balkonládában is nevelhető paradicsom. A tövek nagyon alacsony növekedésűek, a bogyók átlagos tömege 15-20 g. Termései gömbölyűek, élénk pirosak és jó ízűek.

Venus - balkon paradicsom

Törpe termetével, élénk színű terméseivel különleges hatású. Cserépben, balkonládában vagy teraszon is nevelhető, alacsony növekedésű különlegesség. Apró, cseresznye nagyságú, 20-25 g-os bogyói narancssárgák, kellemes ízűek. Bőtermő fajta.

Tojásgyümölcs

Korai, jó termőképességű padlizsán fajta. Fólia alatti termesztésre és szabadföldre ajánlott. Növekedése középerős, egyenes félmagas bokrot képez. Termése henger alakú, 15-18 cm hosszú, héja sötétlila, átlagtömege 220-250 g.
...dinnyét!

Ültessünk dinnyét!

Környezeti igény

A napsütötte, szélvédett, sík helyet kedveli. Melegigényes növény, 25 °C-os hőmérsékletre van szüksége, lehűlésre, fagyra érzékeny. Borús, esős idő esetén héja vastag, a hús színe pedig kevésbé intenzív színű lesz. Tápanyagigénye nagy, a szervestrágyázást meghálálja. A vetésforgót tartsuk be!

Szaporítás

Helyrevetéssel és palántáról is szaporítható. A magvetés ideje április második fele, május eleje, amikor a hőmérséklet eléri a 14–15 °C-ot. Egy-egy fészekbe 3 szem magot teszünk, a vetésmélység homoktalajon 4–6 cm, kötött talajon 3–4 cm. A palántaneveléshez a magot április elején kell elvetni 10-es, illetve 12-es cserépbe, majd május közepén palántázzuk szabadföldbe. A görögdinnye esetében a késői érésű, nagy hajtástömeget fejlesztő típusokat 150×150 cm-es, a középkorai, középerős növekedésű fajtákat 150×100 cm-re, a rövid tenyészidejű, gyenge növekedésű fajtákat és a sárgadinnyét pedig 100×100 cm-es sor- és tőtávolságra ültetjük. Az április végén, május elején kiültetett dinnyékre 0,5-0,8 m átmérőjű fóliaalagutat építhetünk, melyet május végén eltávolítunk. Ezzel kb. két-három hetes koraiság biztosítható a rövid tenyészidejű fajtáknál. Egy növényen hím- és nővirágok is fejlődnek, a termékenyítést méhek és rovarok végzik.

Ápolási munkák

A helyrevetett állomány ritkítása 3-4 lombleveles fejlettségnél történik először. A végleges tőszámot 5-6 lombleveles korban állítjuk be. Első ritkításkor fészkenként 2-2 db, végleges tőszámbeállításkor 1-1 db növényt hagyunk. A legfontosabb ápolási munka a rendszeres kapálás és gyomlálás. Nagy szárazság esetén három alkalommal, nagy vízadaggal öntözzük! Indáit igazítsuk el, ne hagyjuk nagyon összenőni! A növényvédelem az alternáriás levélfoltosság, a dinnye fenésedés, a lisztharmat, a peronoszpóra valamint a fuzáriumos fertőzés megelőzéséből áll. Kártevői a levéltetvek, a tripszek, a bagolypillelárvák .

Betakarítás, szedés, tárolás

A dinnyék fő betakarítási ideje július, augusztus. A szedés gyakorisága az érés kezdetén 3–4 nap, később 6–8 nap. A görögdinnye érettségére utaló jelek: kopogtatáskor kongó hangot ad, a héja fényes és sötét, erősebb a termésen a harmatkicsapódás, a földdel érintkező oldala nem fehér, hanem sárga, a termés melletti kacs elszárad. Hajnali, kora reggeli órákban érdemes szedni, mert a felmelegedetten leszedett dinnye kevésbé jól tárolható. Július elejétől szeptember közepéig tart a görögdinnyeszezon. A sárgadinnyénél az érettség jelei: a héj világosabb lesz, a bibepont (kehely) felőli vég megpuhul, kellemes illata lesz, a termés a kocsányról leválik (ez már a túlérés jele). A túlérést nem szabad megvárni, de túl korán sem szabad a sárgadinnyét leszedni, mert az íz- és illatanyagok zöme az érés utolsó napjaiban teljesedik ki. Fogyasztás előtt néhány napig szobahőmérsékleten utóérleljük.

GÖRÖGDINNYE FAJTÁK

Crimson sweet

Késői érésű, nagy hozamú, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Termése hosszúkás-gömbölyded alakú, 6-8 kg tömegű. Héja világos alapon sötétzöld csíkozású, húsa ropogós, lédús, kiváló minőségű.

Charleston Gray

Késői érésű, erős növekedési erélyű, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Termése erősen megnyúlt, 6-8 kg átlagsúlyú. Általános betegségellenállósága kitűnő, fuzárium rezisztens. Friss fogyasztásra és tárolásra ajánlott.

Sugar baby

Rövid tenyészidejű, korai érésű fajta. Indája rövid, termése 3-4 kg átlagtömegű, gömb alakú, héja vékony, sötétzöld alapon világosabb márványozott színű. Húsa édes, élénkvörös, omlós, magja apró, barna színű, sötét foltokkal.

SÁRGADINNYE FAJTÁK

Hale’s best jumbo

Középkorai érésű, kantalup típusú sárgadinnye. Indái erős növésűek, egészséges lombozatúak. Termései oválisak, kb. 1 kg súlyúak, enyhén bordázottak, erős recézettséggel. Cseres, krémszínű héja kemény, húsa lazac színű, fűszeres ízű.

Charentais

Középkorai, szabadföldi és talajtakarásos termesztésre alkalmas fajta. Termése lapított gömb alakú, erősen gerezdelt. Húsa éretten narancssárga színű, kemény. A termés átlagtömege 1 kg körüli.

Muskotály

Középkései, szabadföldi fajta. Termése gömbölyű vagy enyhén lapított gömb alakú, kissé gerezdes. Az éretlen termés héjszíne sötétzöld, éretten szalmasárga, a gerezdek mentén sárgászöld. Húsa vastag, éretten világoszöld színű. A termés tömege 1 kg.

Magyar kincs

Középkorai, a termése gömbölyű, 0,8-1 kg súlyú, húsa világoszöld, mézédes, aromadús gyümölcshússal. Palántaültetéssel vagy kedvező körülmények között állandó helyre vetéssel termeszthető. Szabadföldi és talajtakarásos termesztésre is alkalmas fajta.
...zöldségkülönlegességeket!

Ültessünk zöldségkülönlegességeket!

SPÁRGA

Környezeti igény

Fejlődéséhez az optimális hőmérséklet 19 °C, a sípok fejlődése 5 °C felett indul meg. A meleget jól tűri, de a termések, a sípok fagyérzékenyek. Nagyon fényigényes növény. A szárazságot jól tűri, ennek ellenére a nagyobb termés érdekében öntözését javasoljuk. Laza szerkezetű talajon termeszthető, tápanyagigénye közepes.

Szaporítás

A magokat tavasszal 40-50 cm-es sortávolságra, 3-4 cm mélyen, 5 cm-es távolságra vessük. 6 hónappal később, szeptemberben a magoncokat a nevelőágyból gyorsan szedjük fel és ültessük el. Ügyeljünk, hogy a nagy vízmennyiséget raktározó tárológyökerek ne sérüljenek meg, máskülönben a növények gyorsan kiszáradnak és az eredésük bizonytalan lesz. Ültetéskor 140-150 cm-es sortávolságot és 30-40 cm-es tőtávolságot alkalmazzunk.

Ápolási munkák

A telepítés harmadik évében várhatunk termést. Addig évenkénti 3-4 kapálással tartsuk gyommentesen a sorközöket. A nyár második felében ajánlatos egyszer-kétszer megöntözni. A kártevők közül a spárgalégynyüvek, a spárgabogarak és a levéltetvek okozzák a legnagyobb veszélyt. A kórokozók közül a spárgarozsda megjelenésére számíthatunk leggyakrabban a többéves állománynál.

Betakarítás, szedés, tárolás

Tavasszal szedjük, amikor a teljesen zárt pikkelylevelű sípok elérik a 15-25 cm-es hosszúságot. A sípokat éles késsel a talaj felszíne alatt 1-2 cm-re vágjuk le, vagy kézzel törjük ki. A fejletlen, zöld hajtásokat távolítsuk el, hogy a kórokozók, kártevők ne szaporodjanak el rajtuk. A levágott sípok gyorsan fonnyadnak, ezért fontos a gyors munkavégzés. Hideg vízzel nemcsak tisztára mossuk, hanem hűtjük is a sípokat, így lassíthatjuk a lebomló folyamatokat. A szedést júliusig naponta végezzük, majd takarjuk ki a növényeket, és hagyjuk őket kihajtani. Októberben a levelek leszáradása után, takarjuk be a területet földdel, és végezzük el a szükséges gyomirtást!

BÁMIA, OKRA

A középkötött, jó vízgazdálkodású, könnyen melegedő vályogtalajokat kedveli, vízigényes. Szaporítására április elején vessük a magját. Lassan csírázik, olykor két hét is eltelik a kelésig. A palánták felszedése előtt alaposan öntözzük be, hogy minél kisebb gyökérsérüléssel, illetve minél nagyobb földlabdával járjon a felszedés. 45-55 cm sor- és 35-45 cm-es tőtávolságra ültessük, majd ismét alaposan öntözzük be. Évközi munkái közül a legfontosabb az öntözés és a gyomtalanító kapálás. Virágzás után 4-6 nappal kezdjük a szedését. Folyamatosan szedjük, mert a megöregedett termések értéktelenek. Levesek, saláták, mártások készíthetők belőle.

ARTICSÓKA

Évelő növény, tápanyag-, és vízigényes. Palántaneveléséhez februárban vessük a magokat 10-16-os cserepekbe, melyet követően 8-10 hét múlva, a fagyveszély elmúltával (májusban) ültethetők ki a palánták. A kiültetett palántáknak kb. 20-25 cm magasságúaknak kell lenniük, száruk zömök, két sor igazi levéllel. Mivel eléggé magasra megnőnek, ajánlott a palántákat egymástól legalább 1 m tőtávolságra és 1,5 méter sortávolságra ültetni. Az articsóka víz és tápanyagigénye igen nagy. A téli fagy károsíthatja a töveket, ezért ősszel gallyakkal rakjuk körül, majd földdel kupacoljuk fel őket. Ősszel az elvirágzott virágszárakat el kell távolítani. Virágkezdeményt a 2. évtől hoz, ez használható fel kinyílás előtt. A felnyílott virágok már durvák, rostosak, nem fogyaszthatók. 3-4 éven át ad jó termést.

GUMÓSKÖMÉNY

A tápanyagban gazdag talajt valamint a napos, meleg helyeket szereti. Rendkívül vízigényes. A magokat július közepén, 40 cm sortávolságra, 2 cm mélyen vessük el és utána alaposan öntözzük meg. Az elvetett magvak lassan csíráznak, és csak 15-20 nap múlva kelnek ki. Kelés után két héttel egyeljük 30 cm tőtávolságra. Sűrű vetés esetén könnyen felmagzik. A helyesen megválasztott vetési idő ellenére előfordulhat, hogy egyes növények magszárat fejlesztenek. Ezeket 40 cm magasságban minél előbb vágjuk vissza. Megvastagodott, húsos levélnyelének fehér részét, a gumókat fogyasszuk. Kedvelt ízt ad salátáknak, köreteknek, de mártás is készíthető belőle.

REBARBARA

Évelő növény, dísznövénynek is kiváló. Napos helyet, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt igényel. A palántaneveléshez a magot április hónapban vetjük, majd a kelést követően május végén tűzdeljük 15 x 15 cm-re. A hideget jól tűri. A végleges helyére való kiültetés következő év márciusában, 1,5 x 1,5 m távolságra történik. A telepítést követő 2. vagy 3. évben - fejlettségtől függően - szedhető. Zsenge, húsos levélnyelét fogyasztjuk, melyből leves, kompót, lekvár készíthető.
...céklát!

Ültessünk céklát!

Kétéves növény, amely erős karógyökereket fejleszt. Első évben a fogyasztható, megvastagodott gyökér részt, második évben pedig szárat, virágot és magot fejleszt. A cékla tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabadgyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, valamint a sav-bázis egyensúlyt és a máj anyagcsere-folyamatait is szabályozza.

Környezeti igény

Meleget kedvelő növény, a fagyra érzékeny, legjobban 19 °C-on fejlődik a gyökere. Csírázása 5-6 °C-on indul meg. Gyengébb fényviszonyok mellett is jól fejlődik, ezért gyümölcsfák közé, szőlősorokba is ültethető. Helyrevetéssel szaporítjuk. 30-40 cm-es sortávolságra és megközelítően 10-15 cm-es tőtávolságra kell ültetni. Vetésmélység 2-3 cm. Április közepénél korábban magas hőmérsékleti igénye miatt nem célszerű vetni. Jól hasznosítható másodnövény, a lekerülő korai káposztafélék, korai burgonya, borsó, hónapos retek stb. után, június 15. és július 15. között is vethető.

Ápolási munkák

Kelés után 3-4 héttel a tőtávolságot ritkítással állítjuk be. Minimális ápolási munkát igényel, gyakorlatilag csak gyomlálni és kapálni szükséges. Vízigénye közepes, csapadékosabb években öntözés nélkül is termeszthető. Kései vetés esetén a kelesztő öntözést biztosítani kell számára. Tápanyagigénye közepes, az átlagosnál a káliumból igényel többet, talajban nem válogat.

Betakarítás, szedés, tárolás

A felhasználó igényének megfelelően már tojás nagyságban is szedhető, de ilyen esetben az apró céklát gyorsan fel kell dolgozni, mert nem tárolható. Az igazán jól tárolható céklát szeptember-októberben a fagyok előtt takarítják be. Hűvös pincében, veremben 4-5 °C-on és 85-90% nedvességtartalom mellett tavaszig is tárolható.

FAJTÁK

Bíborgömb

Korai, fő- és másodvetésben egyaránt termeszthető fajta. A répa szabályos gömb alakú és sötét bordó színű. Friss fogyasztásra és tárolásra ajánljuk.

Detroit

Középkorai fő- és másodvetésre alkalmas fajta. A répatest nagyméretű, gömbölyű, mélyvörös színű, kiváló ízű. Friss fogyasztásra és tárolásra egyaránt kitűnő.

Cylindra

Korai érésű, fő- és másodvetésre alkalmas fajta. Gumója hengeres, 15-20 cm hosszú, kiválóan szeletelhető. Húsa sötétvörös, lédús, kellemesen édes ízű, héja sima, fénylő. Friss fogyasztásra és tárolásra is alkalmas.
...retket!

Ültessünk retket!

Állandó helyre vetéssel szaporíthatjuk. Energiatartalma alacsony, viszont vas és kálium, valamint C-vitamin és folsav tartalma jelentős. A kora tavaszi hónapok egyik legfontosabb vitamin és ásványi-anyag forrása. Megfázás, influenza ellen, emésztési problémák elkerülésére alkalmas.

Környezeti igény

Közepes tápanyagigényű, laza, középkötött, aprómorzsás talajokon termeszthető eredményesen, Frissen trágyázott talajba ne vessük! A vetés mélysége 1,5-2 cm. Hidegtűrő magja már 2-3 °C-on kezd csírázni, és 15-20 °C-on kel ki a leggyorsabban. Később, a gumóképződéshez sincs szüksége nagyobb melegre. Fényigényes, e nélkül a növény megnyúlnak, nagy lombja fejlődik, a gumóképződés gyenge lesz.

Vetés

Hónapos reteket 1-2. hóban fólia alá, 3-4 hóban és 9. hóban szabadföldbe, 30 x 5 cm távolságra vessük. Vethetjük köztesnövényként, mivel rövid ideig marad az ágyásban. Hosszúnappalos növény, ami azt jelenti, hogy a késői vetés - amikor már hosszabbak a nappalok, és rövidebbek az éjszakák - könnyen felmagzik, és nem fejleszt gumót. A nyári retek nagyobb gumójú, kevésbé pudvásodik, 3-4. hóban vetjük, 30 x 15 cm távolságra. Az őszi-téli retek nagy testű, hosszabb tenyészidejű, télen is jól tárolható, vetése július végén, augusztusban, tenyészterülete 40 x 15 cm. Az őszi-téli retket vethetjük másodveteményként, borsó, saláta, spenót után.

Ápolási munkák

Rendszeres és egyenletes öntözést igényel. Gyakran és kis vízadagokkal öntözzük, hirtelen, nagy mennyiségű öntözés esetén a gumók szétrepednek. Különösen a gumóképződés idején igényel sok nedvességet, száraz talajban pudvásodik, üreges lesz a gumó és kellemetlen, csípős íz alakul ki. Betegségei a retekmozaikvírus, a fertőzés forrása a keresztesvirágú gyomnövények, fő terjesztői a keresztesvirágúak földibolhái. A gyomokat folyamatosan el kell távolítani az ágyásból! A földibolhák ellen megfelelő vízellátással és saláta köztesként történő beültetetésével védekezhetünk. A reteklégy fertőzését, melynek lárvája a gumókban tesz kárt hálóval akadályozzuk meg. A retekperonoszpóra kórokozója nemcsak a leveleket, de a gumót is károsítja.

Betakarítás, szedés, tárolás

A hónapos retek a vetés után 35-55 nappal, a nyári retek 50-70 nappal, az őszi-téli retek 90-110 nappal szedhető. A kései szedés üregesedést és pudvásodást okoz. A téli retek fagyérzékeny, ezért betakarítását a fagyok előtt be kell fejezni. A lombot teljesen el kell távolítani úgy, hogy csak a fiatal szívlevelek maradjanak meg. Nyirkos homokba rétegezve tároljuk, így kiváló téli vitaminforrás lehet.

FAJTÁK

Korai legjobb

Friss fogyasztásra, hajtatásra, illetve korai szabadföldi termesztésre alkalmas, gyors növekedésű fajta. Szinte mindenhova ültethetjük elő-, közép- vagy utóveteményként. Finom, ropogós húsa fehér, tömött, héja vékony. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos.

Óriásvaj

Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre alkalmas, gyors fejlődésű hónapos retek. Igénytelen, szinte mindenhova ültethetjük elő-, közép- vagy utóveteményként. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos. Tetszetős gumója nagy méretű, jó minőségű, kiválóan csomózható.

Faraon

Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Gumója nagyméretű, kiválóan csomózható. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos. Szinte mindenhova ültethetjük elő-, közép- vagy utóveteményként.

Jégcsap

Friss fogyasztásra, hajtatásra, illetve korai szabadföldi termesztésre alkalmas. Nagy hozamú, kiváló minőségű hónapos retek. Gumója üvegesen fehér, középesen nagy (10-12 cm), répa alakú, tömött, pudvásodásra, repedésre nem hajlamos, enyhén csípős ízű.

Francia reggeli

Friss fogyasztásra, hajtatásra, illetve korai szabadföldi termesztésre alkalmas. Gyorsan növő, bőtermő, ízletes hónaposretek. Gyökere hengeres (5-6 cm hosszú), vörös színű fehér végződéssel. A húsa ropogós, enyhén csípős, fehér, pudvásodásra nem hajlamos.

Húsvéti rózsa

Kora nyári termesztésre, friss fogyasztásra ajánlott. Gyors növekedésű, magas hozamú, kiváló minőségű, csomózásra alkalmas retek. Levélzete nagy, gumója félhosszú. Húsa fehér, ropogós, enyhén csípős, pudvásodásra nem hajlamos. Bő öntözést kíván.

Müncheni sör

Jól tárolható, kései őszi retek. Dús lombja sötétzöld. Gumója széles, henger alakú, félhosszú. Húsa kemény, nagyon ízletes, enyhén csípős. Nehezen pudvásodik. Friss fogyasztásra termeszthető.

Erfurti kerek fekete

Őszi termesztésre, pincében téli tárolásra kiválóan alkalmas fajta. Gömbölyű gumója 220-250 g átlagsúlyú, fekete héjszínű. Húsa fehér, üregesedésre, pudvásodásra nem hajlamos, enyhén csípős ízű. Jelentős vitaminforrás a téli hónapokban.